Начало Здравна медиа Здравни новини Доклад препоръчва корупцията в здравеопазването да се води престъпление

Доклад препоръчва корупцията в здравеопазването да се води престъпление

Доклад препоръчва корупцията в здравеопазването да се води престъпление - изображение

В доклад, изготвен в края на миналата година от бившия вече Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, организацията препоръчва да бъде инкриминирана корупцията в здравния сектор и да бъдат създадени регистри за даренията от фармацевичните фирми към лекарите и болниците.

В документа несъществуващата вече структура прави оценка на риска на възможностите за корупционни практики при употребата и доставката на медицински изделия. Институцията беше разформирована и след реформите всички подобни служби са обединени в Комисия за борба с корупцията. Специалистите, изготвили доклада, предлагат да бъдат вкарани в Наказателния кодекс норми за обявяване на подкуп или други корупционни действия за престъпления, ако са извършени при предписване на медикаменти, медицински изделия, при доставка на лекарства за директна употреба от специалисти или при препращане на пациенти и материал за изследвания.

Макар че корупцията се третира като престъпление в България, предложението на БОРКОР е да има специализирана разпоредба за медици със съответни по-тежки наказания. За да се контролира лобизма в здравеопазването, препоръката на структурата е да се създадат вътрешни регистри в болниците, в които да са видни средствата, получени от спонсорство, обучения, дарения, от фармацевтични компании. Да има информационна връзка между Министерството на здравеопазването и НАП, чрез която да се оповестяват подписаните договори на юридически и физически лица с фирми, какъв е техния предмет, стойност и т.н.

Според бившето БОРКОР е необходимо медицинските изделия да преминават през оценка на технологията, което означава производителите да доказват техните качество и ефективност и дали са съпоставими с цената им.

Трябва да се проведе и дискусия по отношение на статута на болниците като търговски дружества и как да стане по-ефективна превенцията на корупцията на ниско ниво в това отношение. В доклада се посочва, че е нужно да се регламентира забрана на дейности, които поставят в конфликт на интереси лекари или други медицински специалисти и какви санкции да произтичат от това.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: segabg.com
Снимка: orissapost.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияНормативни актовеИнтервютаАнкетиСнимкиЛюбопитно