Начало Здравна медиа Здравни новини Д-р Мирослав Ненков: Мораториумът може би не е най-умната стъпка, но е необходим

Д-р Мирослав Ненков: Мораториумът може би не е най-умната стъпка, но е необходим

Д-р Мирослав Ненков: Мораториумът може би не е най-умната стъпка, но е необходим - изображение

Предлагаме ви още една гледна точка относно нашумелия и болезнен въпрос за мораториума върху иновативните лекарства. Истината е може би някъде по средата.

Тази на бившия зам.-министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е, че забраната на иновативните медикаменти е правилно решение. Доводите му са, че общественият разход за лекарства е огромен и все от някъде трябва да се започне.

По неговите думи системата, която определя кой лекарствен продукт служи добре и кой не, не работи. От 50 медикамента само 3 са от вид, който няма алтернатива, а всички останали са сбор от съставки, които имат заместители, заявява д-р Ненков.

Необгрижени пациенти няма да има, успокоява още той. Целта на мораториума е да ограничи опитите за измами, защото навсякъде по света фармацевтичният бизнес изопачава нещата и представя комбинация от вече съществуващи препарати като иновативни. Бившият зам.-министър на проф. Николай Петров смята, че подобно лекарство "нека си върви в аптеката, но да се плаща, а не НЗОК да го покрива".

Ясно трябва да се разграничават иновативни медикаменти от компилации и да се определи кои са ефективни и кои не, счита д-р Ненков. Оценката за качеството на дадено лекарство се дава от Комисията по здравни технологии. Специалистът е убеден, че всички зони в здравеопазването са чувствителни и няма такава, която да не е използвана от политиците в техен интерес.

Според д-р Ненков съществен проблем е малкият авторитет на институциите в България, които правят оценка на новите лекарства. Също така в нашата страна подобни медикаменти се въвеждат веднага, а в Германия например в продължение на 3 години се прави този анализ.

Председателят на Здравната комисия в парламента Дарина Дариткова призова да не се използват страховете на хората. За следващата година в бюджета на НЗОК са заделени 300 млн. лв. само за онкоболните. През 2017 г. 32 нови молекули са на разположение на болните и до този момент те не са поемани от НЗОК. Няма да бъдат плащани догодина и тепърва ще се преценява по какъв начин да бъдат отразени в терапевтичните схеми.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: nova.bg

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитно