Начало Здравна медиа Здравни новини ГЕРБ ще предложи отмяна на мораториума върху лекарствата

ГЕРБ ще предложи отмяна на мораториума върху лекарствата

ГЕРБ ще предложи отмяна на мораториума върху лекарствата - изображение

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи отмяна на текста към бюджета на Здравната каса, който въведе мораториума върху иновативните лекарства. Това е заявил зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Промяната в позицията на управляващата партия е вследствие желанието да се спрат спекулациите, че раковоболни пациенти ще останат без лечение, коментира Цветанов. Отменянето на забраната ще бъде факт само при „постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им“.

Цветан Цветанов е разговарял с представители на различни институции и с председателите на ресорните комисии в парламента и е срещнал тяхната подкрепа за премахването на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Зам.-председателят на ГЕРБ отбелязва още, че темата за здравеопазването не трябва да се използва за политически спекулации и като повод за игра със притесненията на пациентите. Той даде да се разбере, че ако на председателския съвет някоя от парламентарните групи подкрепи мораториума, ГЕРБ ще продължи с плана на министър Кирил Ананиев за съставяне на комисии. Те трябва да решават на кого да се отпускат лекарства, заплащани от Министерството на здравеопазването.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: npr.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини