Начало Здравна медиа Здравни новини Европейската агенция по лекарствата се мести официално в Амстердам

Европейската агенция по лекарствата се мести официално в Амстердам

Европейската агенция по лекарствата се мести официално в Амстердам - изображение

Амстердам ще бъде следващото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Това реши Съветът на ЕС след провеждането на три кръга с гласуване.

София и повечето кандидати за домакинство отпаднаха още на първото гласуване.

Състезанието във втори кръг бе между Амстердам, Милано и Копенхаген, като столицата на Дания отпадна.

В трети кръг заседанието завърши с реми – равни по брой гласове за Милано и Амстердам (13-13). От всичките 27 държави членки без Великобритания гласуваха 26 и една въздържала се. Това наложи решението за домакин да се определи чрез жребий. Естонският зам. министър по европейските въпроси Мати Маасикас, чиято страна сега председателства ЕС, постъпи според правилата и изтегли Амстердам за победител в надпреварата.

След Брекзит се наложи преместването на две европейски агенции от Лондон – Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган. Интересът към ЕАЛ бе изключително голям и 19 града бяха кандидати за домакин на Агенцията. Сред тях са София, Брюксел, Виена, Дъблин, Букурещ, Братислава, Барселона, Хелзинки, Варшава и други.

В същото време около 900 служители оценяваха и проверяваха лекарствените изделия, преимущества и недостатъци на градовете кандидати. Според източници на АФП Амстердам и Милано са били сред столиците с най-силно предпочитание от персонала на ЕАЛ. Голяма част от служителите й предупредиха, че може да напуснат работа, което ще доведе до смущения в европейското здравеопазване, ако бъде избрана по-непривлекателно седалище за преместване на базираната все още в Лондон Агенция.

Днес Съветът на ЕС определи Европейският банков орган да бъде преместен в Париж.
За ЕБО кандидатстваха осем града, като България не участва в тази надпревара България.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: offnews.bg
Снимка: protothema.gr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеОрганизацииЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЗдравни съветиСпециалистиАнкетиИсторияПроизводителиЛеченияАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография