Начало Здравна медиа Здравни новини За повече прозрачност и по-справедливи цени настояха държавите и НПО на форума за лекарства на СЗО

За повече прозрачност и по-справедливи цени настояха държавите и НПО на форума за лекарства на СЗО

За повече прозрачност и по-справедливи цени настояха държавите и НПО на форума за лекарства на СЗО - изображение

СЗО и правителството на Южна Африка организираха глобален форум, посветен на достъпа до лекарства и справедливото ценообразуване. Целта беше да има платформа за открита дискусия между заинтересованите страни, което включва правителствата, гражданското общество и фармацевтичната индустрия, чрез която да бъдат установени стратегии за намаляване цените на лекарствата и разширяването на достъпа до тях.

Достъпът до медикаменти, който се приема за проблем на развиващите се страни, вече е и глобален.

Данните показват, че всяка година 100 000 000 души попадат в категорията на бедните, не за друго, а защото трябва да плащат за лекарства, които не са по джоба им.

Помощник-генералният директор на СЗО д-р Марианджела Симао, която отговоря за лекарствата и здравните продукти, заяви ясно: „Иновациите в медицината имат малка социална стойност, ако повечето от хората нямат достъп до тях. И това е глобалният въпрос за правата на човека, защото всеки има право на достъп до качествено образование.“

Някои от делегатите на форума насочиха внимание към липсата на прозрачност по отношение на цените, които правителствата плащат. Тя е в основата на факта, че много страни с ниски и средни доходи заплащат по-високи цени за лекарства, които струват по-евтино на богатите държави.

Държавите могат да насърчат по-голямата прозрачност като споделят информация за цените, около това се обединиха по време на форума участниците в него.

За пример бяха дадени страните от групата на Бенелюкс, които вече си споделят подобна информация, а резултатите са обещаващи. Данните показват несъответствията между плащанията в отделните страни и биха могли да послужат като инструмент за договарянето на по-ниски цени. По същия начин може да бъде използван и докладът на СЗО за пазарите и недостига на ваксини.

По време на форума бяха представени и други успешни примери за сътрудничество между страните в усилията им да постигнат по-достъпни цени на лекарствата.
Един от начините е няколко държави да се обединят при купуването на медикаменти, което ще позволи да договорят по-ниски цени.

Представителите на фармацевтичната индустрия подкрепиха идеите, свързани с постигането на голямата цел – всички да имат достъп до лекарствени средства. Те подчертаха и своята ангажираност към програмата за устойчиво развитие, която насочва към партньорство с частния сектор, което е начин за справяне с едно от световните предизвикателства – достъпа до медикаменти.

През следващите седмици СЗО започва публична онлайн консултация, чиято задача е да събере мнения и предложения за да бъде дадено определение на „справедлива цена“ от всички, които са ангажирани с проблема.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int
Снимка: nicematin.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияЛюбопитно