Всяка година 500 000 души умират преждевременно от коронарна болест на сърцето заради трансмастните киселини

В доклад експертите на СЗО алармират, че пет милиарда души в света остават незащитени от вредните трансмастни киселини, които увеличават риска от сърдечни заболявания и смърт.
Индустриално произведените трансмастни киселини се срещат в предварително опаковани храни, растителни мазнини като маргарина и пасти за мазане.
Трансмастните киселини и заплахата от тях
Според данните на Световната здравна организация годишно в света умират преждевременно от исхемична болест на сърцето, причина за която е консумацията на трансмастни киселини, 500 000 души.
Трансмастните киселини са форма на ненаситени мастни киселини. Използват се от хранително-вкусовата промишленост заради своите специфични характеристики, които осигуряват дълъг срок на годност и добра консистенция. От значение още и това, че са евтина суровина. От тях се приготвят продукти за бързо хранене, полуфабрикати, сладки и солени закуски като вафли, бисквити, чипс. Намират се в замразените тестени продукти и пържените храни в заведенията както и в имитиращите продукти. Образуват се при нагряването на растителните масла на температура над 220 градуса.
До момента са натрупани голям брой надеждни научни доказателства, че увеличават в най-висока степен риска от сърдечносъдови заболявания. Увеличават се и доказателствата, че трансмастните киселини увеличават риска от диабет, затлъстяване, рак на гърдата и на простатата, ендометриоза, безплодие, депресия.
Докладът на СЗО
Това е четвъртият по ред годишен доклад, посветен на темата.
През 2018-а СЗО за първи път насочи вниманието на световната общност към проблема и призова да бъде сложен край на промишленото производство на трансмазнини в света. Тогава целта на Организацията е, това да се случи през настоящата 2023 г.
В момента задължителните политики са в сила в 60 страни за 3 милиарда и 400 милиона души, което е 43% от населението в света. От тях 43 държави имат действащи политики за най-добри практики. По този начин 2 милиарда и 800 милиона души в света са реално защитени и няма риск за здравето им.
Въпреки напредъка обаче е ясно, че няма как да се обяви, че през 2023 г. е настъпил краят на производството на опасните за здравето трансмазнини.
5 милиарда души в света са изложени на риск от опустошителните ефекти, които трансмастните киселини оказват върху здравето им, пише в доклада на СЗО.
От тях няма ползи, които да са известни, но в същото време те крият огромни рискове за здравето и са причината за невероятно големите разходи за здравните системи, коментира генералният директор на СЗО. Д-р Тедрос Гебрейесус подчертава, че премахването им е „рентабилна мярка, която има огромни ползи за здравето, защото те са токсичен и убийствен химикал, който не трябва да бъде част от храната и е време веднъж завинаги светът да се отърве от него.“
Липсата на държавна политика е сериозен проблем. В девет от 16-те държави, в които смъртните случаи в следствие на коронарна болест на сърцето, която е резултат от приема на трансмастни киселини, не се провеждат политиките за най-добри практики. В групата са Австралия, Азербайджан, Еквадор, Египет, Иран, Непал, Пакистан, Бутан и Корея.
През 2022 г. политиките влизат в сила в Индия, Уругвай и Оман. Предвижда се скоро да станат част от регламента в Мексико, Нигерия и Шри Ланка.
За съжаление до момента нито една от държавите с най-ниски доходи не е предприела мерки, за да премахне трансмастните киселини.
>>>Разстройства на обмяната на аминокиселините с разклонена верига и на мастните киселини МКБ E71
От СЗО за пореден път призовават страните да приемат закони или регулаторни действия, за да премахнат промишлените трансмастни киселини.
През настоящата 2021 г. Организацията препоръчва на страните да насочат усилията си върху четири важни области. Това са:
- приемане на политики, които се основават на най-добрите практики
- мониторинг и надзор
- безопасни за здравето алтернативни масла
- повишаване на осведомеността
Време е държавите да приемат сериозно заплахата и да предприемат реални действия като приложат политиките, които вече действат и са доказали своята ефективност, категорични са експертите на СЗО.
Продукти свързани с НОВИНАТА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
НОВИНАТА е свързана към
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Тест идентифицира деца с потенциално смъртоносно сърдечно заболяване
- Приемът на протеини от различни източници понижава риска от високо кръвно налягане
- Извънклетъчният матрикс дава отговори за инфаркти и инсулти
- Генетични изследвания при сърдечно-съдови заболявания
- Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
- Генетична особеност е сред причините инфарктът при жените по-често да остава незабелязан
- Идентифицираха гени, свързани с коронарната болест на сърцето
- Бюрата за работа в изправено положение не намаляват риска от инфаркт
- Портативен ЕКГ апарат помага за ранна диагностика и спасява човешки живот
Коментари към Всяка година 500 000 души умират преждевременно от коронарна болест на сърцето заради трансмастните киселини