Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО: Разходите за здравеопазване в света нарастват много бързо

СЗО: Разходите за здравеопазване в света нарастват много бързо

СЗО: Разходите за здравеопазване в света нарастват много бързо - изображение

Разходите за здравеопазване в света нарастват много по-бързо в сравнение с всички останали и в момента представляват 10% от световния брутен вътрешен продукт. Това става ясно от нов доклад на Световната здравна организация, посветен на темата.

Глобалните разходи за здравеопазване нарастват с бързи темпове и това е особено видно в страните с ниски и средни доходи, в които те се увеличават с 6% на година, а в държавите с високи доходи повишението е с 4%.

В доклада се посочва ясно, че правителствата осигуряват средно 51% от разходите в сектора, а 35% са личните средства на хората. За съжаление 100 000 000 души продължават да бъдат крайно бедни.

„Увеличаването на разходите, които правят отделните държави за здраве, е от съществено значение за постигането на универсалното здравно покритие“, убеден е д-р Тедрос Аданом Гебрейесус. Генералният директор на СЗО е категоричен, че разходите за здравеопазване не са просто отделяне на пари, а са преди всичко инвестиция, чрез която бедността намалява, увеличават се работните места, повишава се производителността.

Данните в доклада показват още, че в страните с ниски доходи правителствата харчат за здраве средно по 60 долара на човек, а в тези със средни сумата е 270 долара.

Експертите на организацията констатират, че в страните с ниски и средни доходи повече от половината разходи са предназначени за първичната помощ.

От СЗО припомнят, че всички държави, които членуват в организацията, а те са общо 194, са признали значението на първичната здравна помощ, приемайки през октомври 2018 г. декларацията от Астана. Сега идва времето за действия, съобразени с нея, което означава разходите за качествено здравеопазване да се превърната в основен приоритет.

Докладът разглежда още и ролята на външното финансиране. Когато се увеличава делът на вътрешните разходи, то външната помощ спада. В момента тя е по-малко от 1% от световните разходи и половината от средствата са предназначени за ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария.

Външната помощ продължава да бъде от огромно значение за много страни и особено за тези с ниски доходи.

Освен конкретни данни и техния анализ специалистите посочват и начините, по които политици, здравни специалисти и граждани могат да укрепват здравните системи.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: who.int

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияЛюбопитно