Начало Здравна медиа Здравни новини Здравният министър иска оставката на управителя на НЗОК

Здравният министър иска оставката на управителя на НЗОК

Здравният министър иска оставката на управителя на НЗОК - изображение

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поискал оставката на Камен Плочев, управителят на НЗОК. Поводът е несъгласувано искане за средства, които да покрият задължения на касата към чуждестранни здравни фондове, поели здравните разноски на български граждани при възникнал медицински проблем.

Причината за раздора е писмо, изпратено от Плочев до председателя на Народното събрание и до парламентарните групи, в което казва, че прогресивно нарастват дълговете на здравната каса към държави-членки на ЕС. За миналата година сумата възлиза на 271 247 500 лв. Към края на януари тази година задълженията са 133 571 232 лв., а до края на 2018 г. се очаква те да достигнат 207 273 030 лв.

Управителят на НЗОК е поискал да се актуализира бюджета на касата и да се предвидят целеви субсидии от бюджета на държавата, за да бъдат покрити тези дългове. Изчисленията на НЗОК показват, че за да бъдат изплатени исковете със срок на плащане преди 1 януари 2019 г., е нужен допълнителен ресурс от 140 млн. лв.

По думите на здравния министър шефът на касата отрича да е писал подобно писмо, после обяснил, че може да го е подписал, без да разбере какво е съдържанието му. В крайна сметка обещал да си подаде оставката, но засега такава няма налице. Според министър Ананиев управителят трябвало да уведоми за писмото Надзорния съвет на здравноосигурителната каса и самия него.

От пресцентъра на НЗОК изпратиха прессъобщение, в което се казва, че здравната каса многократно е уведомявала Министерството на здравеопазването за своите задължения към чуждестранни здравни фондове. Те датират още от 2015 г., като последното е с изходящ № 04-04-42 от 02.02.2018 г.

Позицията на управителя на касата е, че писмото има уведомителен характер и неговата задача е да запознае депутатите с финансовия ангажимент, който има НЗОК и да се търси законодателно решение. С оглед българското председателство на Съвета на Европа, дори частично погасяване на задълженията би подобрило имиджа на страната ни, се казва в приссъобщението.

В него се казва още, че министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставката на управителя на НЗОК. Предсрочното му освобождаване става по определени в Закона за здравното осигуряване условия, които не включват причината, която Ананиев е изтъкнал.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: skener.news

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиТестовеНормативни актове