Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Камен Плочев оставя решението за освобождаването си в ръцете на НЗОК

Проф. Камен Плочев оставя решението за освобождаването си в ръцете на НЗОК

Проф. Камен Плочев оставя решението за освобождаването си в ръцете на НЗОК - изображение

В писмо до Надзорния съвет управителят на НЗОК проф. Камен Плочев информира, че още месец няма да бъде в състояние да изпълнява задълженията си, тъй като здравословното му състояние не позволява това. По тази причина той оставя решението дали да продължава да заема поста или правомощията му да бъдат прекратени да бъде взето от членовете на надзорния съвет.

В писмото си проф. Плочев заявява, че не подава оставка, защото нито е нарушил закона, нито е предприел действия, с които да урони авторитета на ръководената от него институция и е убеден, че е помогнал да бъде изяснен „един казус, чието решаване ще укрепи авторитета и доброто име на НЗОК“.

Случаят, за който говори управителят на касата, разбуни духовете и създаде сериозно напрежение между него и министър Кирил Ананиев, който поиска оставката му. В основата беше искането на проф. Плочев да бъде актуализиран бюджета на здравната каса. Особено силно се разгоря скандала, след като между данните за дълговете към чужди каси, представени от Камен Плочев и Жени Начева, се оказа, че има огромна разлика. В крайна сметка стана ясно, че достоверна е информацията на управителя на НЗОК.

Проф. Плочев е в болнични от три месеца, а според закона правомощията могат да се прекратят предсрочно, когато служителят не е в състояние да изпълнява задълженията си в период по-дълъг от три месеца. Предстои Надзорният съвет да вземе решение и да изпрати предложение до НС за освобождаването на управителя.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: news.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиТестовеНормативни актове