Начало Здравна медиа Здравни новини Има промяна при издаването на протоколи за лекарства за болните от ревматологични заболявания

Има промяна при издаването на протоколи за лекарства за болните от ревматологични заболявания

Има промяна при издаването на протоколи за лекарства за болните от ревматологични заболявания - изображение

Ще има промяна и облекчаване на режима за предписване на терапия с биологични лекарствени продукти на хора с ревматологични заболявания. До тук се стигна след многобройни срещи между представители на НЗОК и на пациентски организации. На тях били обсъдени още достъпа до специализирана извънболнична помощ, направата на лабораторни изследвания в амбулаторни условия и др.

Удовлетворението на болните от ревматологични заболявания идва от това, че се променя режимът за изписване на биомедикаментите за пациенти над и под 18-годишна възраст. При първите вече няма да е необходим протокол ІА, а ще трябва ІС, тъй като се премахва необходимостта протоколите да се разглеждат от комисия в Централното управление на здравната каса при всяко продължаване на 6 месеца. Това ще е при условие, че не се налага смяна на лекарствената терапия. Същото се отнася и за пациентите под 18-годишна възраст, които страдат от тежка активна болест на Крон, от улцерозен колит и от активен ювенилен артрит.

С тази промяна на режима на протоколите отпада нуждата от многобройни документи. Пациентите трябва да предоставят пълен набор заявителни документи в РЗОК в случаите, когато започват лечение, при промяна в дозовия режим, при първо продължение и при смяна на терапията. Ако се продължава същото лечение и протоколът е трети и пореден, заверката се прави в Районната здравноосигурителна каса, като пациентът дава двата протокола – оригинал на новия и предходния.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: НЗОК
Снимка: reader.gr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиФизиологияСоциални грижиСпортИсторияНормативни актовеЛеченияОрганизацииИнтервютаСпециалистиКлинични пътекиАлт. медицинаЗаведения