Начало Здравна медиа Здравни новини Лекари настояват клиничните пътеки да поскъпнат

Лекари настояват клиничните пътеки да поскъпнат

Лекари настояват клиничните пътеки да поскъпнат - изображение

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев заяви на кръгла маса, посветена на здравеопазването, че цените на клиничните пътеки трябва да се повишат, защото предстои неизбежна катастрофа. От 2007 година тези цени не са променяни.

"Бюджетите на общинските лечебни заведения са намалени в сравнение с изминалата година. Съществуват общински болници, които реално са пред фалит. Много от тях са натрупали задължения към персонал и кредитори. Задълженията на 24 от общинските болници, членове на сдружението, възлизат на 17 млн. лв.", коментира д-р Тотев.

За по-гъвкави бюджети настоява Николай Болтаджиев, Председател на Сдружението на частните болници като коментира и идеята за въвеждане на четиримесечни бюджети.

"Болниците трябва да имат годишни бюджети с възможност да се прехвърлят средствата от месец на месец. Районните здравноосигурителни каси, които имат излишък, е добре да имат възможността да прехвърлят средства в друга каса. По този начин ще може да се изплаща дейността, надхвърляща лимита", коментира Болтаджиев.

Председателят на Сдружението на частните болници подчерта и наблегна на затрудненията на болниците – фиксиране на бюджетите на лечебните заведения, забрана за инвестиции, Национална здравна карта, изискване на комплексно лечение в едно лечебно заведение. Според Николай Болтаджиев всички тези неща водят до ограничаване избора на пациента, ограничаване на конкуренцията, намаляване на персонала, понижаване нивото и качеството на здравната услуга и повишаване на дълговете на болниците.

Снимка: Newsfirst


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиАнкетиСнимкиКлинични пътеки