Начало Здравна медиа Здравни новини Лечебните заведения ще отпускат стипендии за медицински сестри

Лечебните заведения ще отпускат стипендии за медицински сестри

Лечебните заведения ще отпускат стипендии за медицински сестри - изображение

Проблемът с липсата на достатъчно медицински сестри, които да работят в лечебните заведения, провокира ръководствата на болниците да отпускат стипендии, за да привлекат специалистите.

Общият брой на сестрите в страната е 24 000, който е два пъти по-малък от необходимото. Ситуацията при акушерките е идентична – в момента работят около 4000, а трябва да са двойно повече.

Няколко болници в страната вече прилагат на практика новата стратегия, като условието е медицинските сестри да останат да работят за лечебното заведение 3 години. МБАЛ „Св. София“ в столицата ще дава по 300 лв. на месец като стипендия. До момента в програмата са се записали двама души.

От Първа многопрофилна болница в София покриват разходите на специалистите за университетските такси. Освен на сестрите, в програмата са включени и рехабилитатори и лаборанти. Директорът на лечебното заведение доц. д-р Цветомир Димитров коментира, че с този подход успяват да преодолеят предизвикателствата, пред които ги поставя недостигът на специалисти.

От УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив също дават стипендии на студенти, които трябва да имат поне 4,50 успех. Размерът им е между 150 и 200 лв., но въпреки че програмата започна да действа от септември 2017 г., досега никой не е проявил желание да се възползва от нея.

От Столична община също смятат да отпускат стипендии, които ще са 300 лв. и ще са предназначени за студенти, завършили първи курс с най-малко 4,50 успех. Предстои Общинският съвет да гласува предложението и ако получи одобрение, програмата ще започне от есента на тази година. Проектът се осъществява заедно с Факултета по обществено здраве към софийския Медицински университет и цели да задържи специалистите да работят в общинското здравеопазване.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: kaptest.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияСнимки