Начало Здравна медиа Здравни новини Млада жена с левкемия е в ремисия, без да приема медикаменти

Млада жена с левкемия е в ремисия, без да приема медикаменти

Млада жена с левкемия е в ремисия, без да приема медикаменти - изображение

Уникален случай за България изуми лекари и специалисти. Млада жена с хронична миелоидна левкемия е в ремисия, без да провежда в момента някакво лечение.

Диагнозата на Лилия Иванова е поставена през 2013 г., когато тя е на 19 г. Профилактични изследвания показват завишени нива на левкоцити и тромбоцити. Д-р Жанет Грудева от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив разбира, че става въпрос за тежкото онкологично заболяване, щом вижда резултатите и кръвната картина под микроскоп.

Лечението започва с т. нар. „прицелни медикаменти“, които се поемат от НЗОК и от 2000-та г. насам се прилагат широко. Особеното при тях е, че техният прием не може да бъде прекъснат и по този начин заболяването се държи под контрол.

Четири години след откриването на болестта Лилия е в състояние, което позволява на лекарите да спрат лечението й. Това определя случая като медицински феномен за страната. От 8 месеца пациентката не приема лекарства, а изследванията сочат показатели на здрав човек. За първи път в България специалистите се сблъскват с подобно нещо, а по света са известни единични случаи.

Лилия е силна и положително настроена личност. След изпитания шок нито за миг не се огъва и вярва, че всичко ще бъде наред. Обещанието, което дава пред себе си и близките си, е да не се предава и доказателство за силната й воля и организъм е, че в момента тя очаква своето първо дете. Младата жена и съпругът й Георги ще станат родители през юни тази година. Те са заедно от 8 години и се подкрепят, докато трае борбата с левкемията.

Съветът на Лилия Иванова е хората да не се отказват, защото прекрасните мигове компенсират болката и страданията.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: nova.bg
Снимка: dariknews.bg

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлИзследванияКлинични пътекиЛеченияОрганизации