Начало Здравна медиа Здравни новини Ново лекарство ще бори острата миелоидна левкемия

Ново лекарство ще бори острата миелоидна левкемия

Ново лекарство ще бори острата миелоидна левкемия - изображение

Създадоха ново лекарство, което е показало ефективност от 50% при опитите с лабораторни мишки и човешки клетки. Препаратът е дело на учени от Еврейския университет в Йерусалим.

Новият медикамент действа като бомба и атакува наведнъж няколко протеина като в същото време не позволява на рака да се разпространи. Неговите създатели допълват, че той замества приема на няколко други лекарства, а това ще намали значително страничните ефекти. Другото предимство е, че може да унищожава „стволовите клетки“ на левкемията. Всичко това дава основания на учените да твърдят, че препаратът е с висока ефективност. Те вече са подали необходимите документи за първата фаза на изпитанията.

Приема се, че това е сериозен пробив, защото в последните 40 години медицината не може да се справи с острата миелоидна левкемия, която е един от най-агресивните видове рак, за разлика от останалите, за които има начини не само да се облекчи болката на страдащите, но и да бъдат излекувани.

До момента лекарствата за това заболяване въздействат само на определени протеини, които от своя страна активират други и така спират действието на медикамента, а по този начин болестта продължава да се развива.

Новото лекарство очевидно успява да атакува повече протеини и по този начин решава проблема при острата миелоидна левкемия, който възниква заради голямото количество протеини, които организмът произвежда,а те от своя страна помагат на раковите клетки да растат по-бързо.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлКлинични пътекиЛеченияИзследванияОрганизацииСнимкиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиАнкетиПроизводителиАптекиРецептиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография