Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Здравни новини Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето

Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето

от 29 март 2023г.
Редактор: Гергана Караилиева
Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Нитрозамините, които се образуват по време на обработката и готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето на хората. Констатацията е на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) и е направена в последното й становище. Тя е резултат от извършената оценка на риска за общественото здраве по отношение наличието на нитрозамина в храната.

Европейската агенция за безопасност на храните и нейните констатации

Десет от 23-те нитрозамина, открити в храната, са канцерогенни, тоест могат да причинят рак, и генотоксични – в състояние са увредят ДНК. Това показва анализът на специалистите в EFSA.

Проф. Дитер Шренк, председател на панела по замърсители в хранителната верига (панел CONTAM) в Агенцията, разяснява, че въз основа на проучванията върху животни, стигат до извода, че най-критичният ефект върху здравето на гризачите е свързан с честотата на туморите в черния дроб.

„За да гарантираме високо ниво на защита на хората, ние създадохме най-лошия сценарий за оценка на риска. Въпреки че това е малко вероятно, предположихме, че всички нитрозамини, които се намират в храната, имат същия потенциал да причинят рак при хората като най-вредния нитрозамин.“ уточнява проф. Шренк.

нитрозамини - рак

Направена е оценка за непреработеното и варено месо и рибата. Авторите признават, че продължава да има пропуски в знанието ни днес за наличието на нитрозамин в определени категории храни. Освен в месото и месните продукти нитрозамините могат да присъстват още и в преработени зеленчуци, зърнени култури, мляко и млечни продукти, мариновани, подправени и ферментирали храни, дори в какао, бира и други видове алкохол.

Становището на Панела CONTAM

Основната цел на становището е да оцени:

  • токсичността на нитрозамините за хората и животните
  • излагането на населението от ЕС на нитрозамини
  • рисковете за човешкото здраве

Екипът изследва присъствието в храната на 32 нетрозамина. Открива и представя опасностите от всички тях, но действително налични и количествено измерими са само десет от съединенията, които крият риск за развитието на тумори.

„Оценката ни е, че за всички възрастови групи в населението на ЕС нивото на излагане на нитрозамини в храната, поражда опасения за здравето.“

Процедурата

Агенцията изготвя научното становище по искане на ЕК. То е готово и представено на ЕК. Сега предстои тя да обсъди с държавите членки и да вземе решение какви мерки трябва да бъдат предприети.

Според експерти е важно компаниите, които произвеждат храна да започнат премахването на нитритите, независимо от факта, че използването им като хранителни консерванти е разрешено. На всяка опаковка нитритите се отбелязват с Е250.
Агенцията препоръчва да бъдат предприети стъпки към изключването на нитритите и съветва гражданите да се хранят с разнообразни храни, което ще намали приема на нитрозамини.

Нитрозамините

Нитрозамините са страничен продукт на нитритите, които са естествени съединения, но за разлика от нитратите са нестабилни. При готвене на високи температури те се превръщат в нитрозамини, които могат да бъдат канцерогенни.

И както става ясно от становището на Европейската агенция за безопасност на храните, от изследваните 23 нитрозамина, 10 крият риск за здравето.

Опитът на Франция

Сред страните от ЕС най-активна е Франция, която през февруари 2022 г. одобри законопроект, според който започва постепенното намаляване на нитрати в сушените меса и колбасите. Проектозаконът се провали, въпреки ясната позиция на френската Агенция по безопасност на храните, след множество обжалвания и съдебни криволици.

На 17 януари 2023 г. френският парламент разгледа за пореден законопроект, насочен към защита на населението от риска от рак, свързан с консумацията на преработени меса, съдържащи нитрати.

В мотивите се посочва, че ракът е водещата причина за смърт във Франция и всяка година негови жертви са 157 000 французи. Страната прилага десетгодишна стратегия за борба с него, която се фокусира върху превенция, лечение и подкрепа. За да бъде намален броят на предотвратимите ракови заболявания с 60 000 годишно до 2040 г., е важно хората да бъдат информирани и да знаят кои са причините за появата на рак.

Сред най-рисковите фактори са тютюнопушенето, алкохолът и храненето. Вносителите посочват, че значителна част от раковите заболявания се дължат на консумацията на преработени меса и деликатеси и са храните, за които е доказано, че са канцерогенни. Това правят Международната агенция за изследване на рака и СЗО.

Високата канцерогенност на колбасите е резултат от използването на нитратни добавки.

Подчертава се и това, че становището на Националната агенция за безопасност на храните (ANSES) от 12 юли 2022 г. е категорично и гласи, че добавянето на нитрати в колбасите има водеща роля за развитието на рак. „Съществува връзка между излагането на нитрати или нитрити чрез преработеното месо и риска от различни видове рак, сред които на гърдата, простатата, стомаха“, пише в становището на френската Агенция.

нитрозамини - рак
Затова вносителите на проекта са убедени, че здравната ситуация и натрупаните научни доказателства не предполагат политическо бездействие, а спешни и ефективни законодателни мерки, които ще доведат до намаляване потреблението на продукти, които съдържат добавки от нитрати.

Настоящият проект предвижда въвеждането на специфично етикетиране. На етикетите трябва да пише - „Съдържа нитратни добавки, причинява рак“. Предвижда се още да бъде забранена консумацията на храна с тези добавки в болници, родилни домове, училищни и студентски столове.

Източник:
  • https://www.efsa.europa.eu/
  • https://www.foodingredientsfirst.com/
  • https://www.assemblee-nationale.fr/
Още по темата:
  • T-клетъчна имунотерапия удължава с 40% живота на пациенти с рак T-клетъчна имунотерапия удължава с 40% живота на пациенти с рак
  • Клетъчна терапия чрез инжектиране на клетки с помощта на микроскопични иглички от лед Клетъчна терапия чрез инжектиране на клетки с помощта на микроскопични иглички от лед
  • Конопеното масло (канабидиол) не облекчава състоянието на хора в напреднал стадий на рак Конопеното масло (канабидиол) не облекчава състоянието на хора в напреднал стадий на рак
  • Биомаркерите - път за спасение от рака, който у нас е затворен Биомаркерите - път за спасение от рака, който у нас е затворен
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с НОВИНАТА

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ЗА 10 ПОКАЗАТЕЛЯ LABOQUICK * 100
21.00лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ЗА 10 ПОКАЗАТЕЛЯ LABOQUICK * 100

ТЕСТ ЛЕНТИ С РЕАГЕНТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА URS 10T * 100
18.90лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ С РЕАГЕНТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА URS 10T * 100

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА МЕДИ-ТЕСТ COMBI 11 * 50
41.90лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА МЕДИ-ТЕСТ COMBI 11 * 50

АДВЕНТ ЛАЙФ ТЕСТ ЗА ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА 4 в 1
10.30лв.

АДВЕНТ ЛАЙФ ТЕСТ ЗА ИНФЕКЦИИ НА ПИКОЧНИТЕ ПЪТИЩА 4 в 1

Безплатна доставка за България!
СОЕКС ECOVISOR F4
570.00лв.

СОЕКС ECOVISOR F4

Безплатна доставка за България!
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
94.70лв.

ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN

Коментари към Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето
    www.framar.bg 
    на 03 August 2025 в 17:40
    Коментирайте "Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето"

НОВИНАТА е свързана към

  • Десетте симптома с червен флаг, които биха могли да означават рак
  • Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
  • Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
  • Хирургично отстраняване на лимфни възли
  • Лекува ли витамин В17 рак?
  • Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
  • Тученица
  • Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
  • БЦЖ ваксина
  • Радиоизотопно изследване на щитовидната жлеза
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 83 дни, 20 часа и 56 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 105 дни, 20 часа и 16 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 18 дни, 4 часа и 22 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 23 дни, 7 часа и 45 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 25 дни, 7 часа и 22 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 30 дни, 5 часа и 41 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ФЕРВЕКС ЗА ДЕЦА супозитории 150 мг * 10

СУПЕР ДИЕТА ЗЕЛЕН ЧАЙ таблетки * 60 HOLLAND & BARRETT

ТРИБУЛУС МАКС капсули 900 мг * 100 ЦВЕТИТА ХЕРБАЛ

БИОБИ ИМУНО ВЕДА капсули * 180

ЗАТЪМНЕНИЕ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛОКОИД ЛИПОКРЕМ 0.1% 30 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:27:40

МАГНАЛАБС ТУСИДРЕН капсули * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:27:06

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:26:20

ДЕАНКСИТ 0,5 mg /10 mg филмирани таблетки * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:16:15

БИРЕНА МАЯ + ВИТАМИН А, С, Е таблетки * 125

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 01 авг 2025г. в 19:16:00
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival