Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Здравни новини Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето

Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето

от 29 март 2023г.
Редактор: Гергана Караилиева
Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Нитрозамините, които се образуват по време на обработката и готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето на хората. Констатацията е на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) и е направена в последното й становище. Тя е резултат от извършената оценка на риска за общественото здраве по отношение наличието на нитрозамина в храната.

Европейската агенция за безопасност на храните и нейните констатации

Десет от 23-те нитрозамина, открити в храната, са канцерогенни, тоест могат да причинят рак, и генотоксични – в състояние са увредят ДНК. Това показва анализът на специалистите в EFSA.

Проф. Дитер Шренк, председател на панела по замърсители в хранителната верига (панел CONTAM) в Агенцията, разяснява, че въз основа на проучванията върху животни, стигат до извода, че най-критичният ефект върху здравето на гризачите е свързан с честотата на туморите в черния дроб.

„За да гарантираме високо ниво на защита на хората, ние създадохме най-лошия сценарий за оценка на риска. Въпреки че това е малко вероятно, предположихме, че всички нитрозамини, които се намират в храната, имат същия потенциал да причинят рак при хората като най-вредния нитрозамин.“ уточнява проф. Шренк.

нитрозамини - рак

Направена е оценка за непреработеното и варено месо и рибата. Авторите признават, че продължава да има пропуски в знанието ни днес за наличието на нитрозамин в определени категории храни. Освен в месото и месните продукти нитрозамините могат да присъстват още и в преработени зеленчуци, зърнени култури, мляко и млечни продукти, мариновани, подправени и ферментирали храни, дори в какао, бира и други видове алкохол.

Становището на Панела CONTAM

Основната цел на становището е да оцени:

  • токсичността на нитрозамините за хората и животните
  • излагането на населението от ЕС на нитрозамини
  • рисковете за човешкото здраве

Екипът изследва присъствието в храната на 32 нетрозамина. Открива и представя опасностите от всички тях, но действително налични и количествено измерими са само десет от съединенията, които крият риск за развитието на тумори.

„Оценката ни е, че за всички възрастови групи в населението на ЕС нивото на излагане на нитрозамини в храната, поражда опасения за здравето.“

Процедурата

Агенцията изготвя научното становище по искане на ЕК. То е готово и представено на ЕК. Сега предстои тя да обсъди с държавите членки и да вземе решение какви мерки трябва да бъдат предприети.

Според експерти е важно компаниите, които произвеждат храна да започнат премахването на нитритите, независимо от факта, че използването им като хранителни консерванти е разрешено. На всяка опаковка нитритите се отбелязват с Е250.
Агенцията препоръчва да бъдат предприети стъпки към изключването на нитритите и съветва гражданите да се хранят с разнообразни храни, което ще намали приема на нитрозамини.

Нитрозамините

Нитрозамините са страничен продукт на нитритите, които са естествени съединения, но за разлика от нитратите са нестабилни. При готвене на високи температури те се превръщат в нитрозамини, които могат да бъдат канцерогенни.

И както става ясно от становището на Европейската агенция за безопасност на храните, от изследваните 23 нитрозамина, 10 крият риск за здравето.

Опитът на Франция

Сред страните от ЕС най-активна е Франция, която през февруари 2022 г. одобри законопроект, според който започва постепенното намаляване на нитрати в сушените меса и колбасите. Проектозаконът се провали, въпреки ясната позиция на френската Агенция по безопасност на храните, след множество обжалвания и съдебни криволици.

На 17 януари 2023 г. френският парламент разгледа за пореден законопроект, насочен към защита на населението от риска от рак, свързан с консумацията на преработени меса, съдържащи нитрати.

В мотивите се посочва, че ракът е водещата причина за смърт във Франция и всяка година негови жертви са 157 000 французи. Страната прилага десетгодишна стратегия за борба с него, която се фокусира върху превенция, лечение и подкрепа. За да бъде намален броят на предотвратимите ракови заболявания с 60 000 годишно до 2040 г., е важно хората да бъдат информирани и да знаят кои са причините за появата на рак.

Сред най-рисковите фактори са тютюнопушенето, алкохолът и храненето. Вносителите посочват, че значителна част от раковите заболявания се дължат на консумацията на преработени меса и деликатеси и са храните, за които е доказано, че са канцерогенни. Това правят Международната агенция за изследване на рака и СЗО.

Високата канцерогенност на колбасите е резултат от използването на нитратни добавки.

Подчертава се и това, че становището на Националната агенция за безопасност на храните (ANSES) от 12 юли 2022 г. е категорично и гласи, че добавянето на нитрати в колбасите има водеща роля за развитието на рак. „Съществува връзка между излагането на нитрати или нитрити чрез преработеното месо и риска от различни видове рак, сред които на гърдата, простатата, стомаха“, пише в становището на френската Агенция.

нитрозамини - рак
Затова вносителите на проекта са убедени, че здравната ситуация и натрупаните научни доказателства не предполагат политическо бездействие, а спешни и ефективни законодателни мерки, които ще доведат до намаляване потреблението на продукти, които съдържат добавки от нитрати.

Настоящият проект предвижда въвеждането на специфично етикетиране. На етикетите трябва да пише - „Съдържа нитратни добавки, причинява рак“. Предвижда се още да бъде забранена консумацията на храна с тези добавки в болници, родилни домове, училищни и студентски столове.

Източник:
  • https://www.efsa.europa.eu/
  • https://www.foodingredientsfirst.com/
  • https://www.assemblee-nationale.fr/
Още по темата:
  • Имунотерапия с достарлимаб може да помогне на пациенти с колоректален рак Имунотерапия с достарлимаб може да помогне на пациенти с колоректален рак
  • Жена от Великобритания оцелява след почти 30 години борба с рака Жена от Великобритания оцелява след почти 30 години борба с рака
  • Във Великобритания предлагат на болните от рак имунотерапия чрез инжекция Във Великобритания предлагат на болните от рак имунотерапия чрез инжекция
  • Кубинска ваксина за $1 срещу рак на белия дроб - вече и в САЩ Кубинска ваксина за $1 срещу рак на белия дроб - вече и в САЩ
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с НОВИНАТА

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ЗА 10 ПОКАЗАТЕЛЯ LABOQUICK * 100
21.00лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА ЗА 10 ПОКАЗАТЕЛЯ LABOQUICK * 100

ТЕСТ ЛЕНТИ С РЕАГЕНТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА URS 10T * 100
18.90лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ С РЕАГЕНТИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА УРИНА URS 10T * 100

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА МЕДИ-ТЕСТ COMBI 11 * 50
41.90лв.

ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА УРИНА МЕДИ-ТЕСТ COMBI 11 * 50

СОЕКС ECOVISOR F4
570.00лв.

СОЕКС ECOVISOR F4

Безплатна доставка за България!
АНТИРАК - Д-Р ДАВИД СЕРВАН - ШРАЙБЕР - ИЗТОК - ЗАПАД
20.00лв.

АНТИРАК - Д-Р ДАВИД СЕРВАН - ШРАЙБЕР - ИЗТОК - ЗАПАД

ПЪЛНА РЕМИСИЯ. КАК ДА ПОБЕДИМ РАКА НАПУК НА ВСИЧКО - Д-Р КЕЛИ ТЪРНЪР - ИЗТОК - ЗАПАД
17.00лв.

ПЪЛНА РЕМИСИЯ. КАК ДА ПОБЕДИМ РАКА НАПУК НА ВСИЧКО - Д-Р КЕЛИ ТЪРНЪР - ИЗТОК - ЗАПАД

Коментари към Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето
    www.framar.bg 
    на 03 June 2025 в 02:17
    Коментирайте "Нитрозамините, които се образуват при готвенето на храна, пораждат притеснения за здравето"

НОВИНАТА е свързана към

  • Гъба Чага - пазител на здравето и лечител на рак
  • Дервишка гъба, Обикновен вонящ рог
  • Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
  • Хирургично отстраняване на лимфни възли
  • Лекува ли витамин В17 рак?
  • Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
  • Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
  • Инка бери, Физалис
  • Сасафрас
  • Временна колостомия
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 22 дни, 5 часа и 33 мин.

Колко яйца седмично са полезни за здравето и кога яйцата стават вредни?

преди 44 дни, 4 часа и 52 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

30% Temu T?rkiye ?ndirim Kodu [acp856709] + 1500TL Kupon Paketi

преди 2 часа и 11 мин.

Temu Kupon Kodu [acp856709] 4000? Indirim Kazan?n

преди 2 часа и 12 мин.

70% ?ndirim yada 100€ Temu Kupon Kodu [acp856709]

преди 2 часа и 13 мин.

??????Temu??????? 30%???acp856709????????????

преди 2 часа и 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ИНВЕСТИРАНЕТО В АКЦИИ-ИГРА НА ХИПОТЕЗИ-М.НЕДЕВ

ЛИЗИ МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА + ОМЕГА 3 + ВИТАМИН D + ВИТАМИН A капсули * 80

ИМУН СЪПОРТ ВИТАМИН C ЕКСТРА 500 + БИОФЛАВОНИ 350 мг капсули * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ЛИЗИ МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА С ВКУС НА ЛИМОН 240 мл

АРОМАНДИСЕ ЕВКАЛИПТ прах за горене 50 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ВАЯ БИОТИК D3 капки 10 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юни 2025г. в 16:59:25

ОМНИ ЛОДЖИК ПЛЮС прах 5 г * 90

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юни 2025г. в 16:47:48

ОЗЕМПИК инжекционен разтвор в предварително напълнена писалка 0.25 мг + 4 игли

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юни 2025г. в 16:44:41

ЕНТЕРОЛ прах за перорална суспензия 250 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юни 2025г. в 16:41:31

ВОКАНАМЕТ таблетки 50 мг / 1000 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 02 юни 2025г. в 16:40:59
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival