Начало Здравна медиа Здравни новини НСОПЛБ: Търговски обекти и лечебни заведения не могат да се поставят под един знаменател

НСОПЛБ: Търговски обекти и лечебни заведения не могат да се поставят под един знаменател

НСОПЛБ: Търговски обекти и лечебни заведения не могат да се поставят под един знаменател - изображение

В становище, подписано от председателя на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров, членовете на организацията представят позицията си по въпроса за прилагането на наредба Н-18 спрямо медицинската дейност.

Става дума за регистрирането и отчитането на продажбите чрез фискални устройства и за изискванията към софтуерите и към извършващите продажби чрез електронен магазин.

Като подчертават, че организацията оценява положително инициативата на финансовото ведомство и Агенцията по приходите сивата икономика да бъде ограничена, а чрез по-добрия фискален контрол приходите в бюджета да се увеличат, общопрактикуващите са на мнение, че разпоредбите в наредбата превишават контрола, а в системата на здравеопазването могат да засегнат здравето и правата на българите.

Не бива под един знаменател да бъдат поставяни търговските обекти и лечебните заведения. Общопрактикуващите определят като неправилно медицинският софтуер да се приема като СУПТО, защото се използва за здравното досие и е неприемливо то да бъде приравнявано със складова наличност или други софтуер, който се използва за търговски процеси.

Когато медицинският софтуер се третира като СУПТО, ще провокира несъвместими с лекарската дейност последствия, сред които на първо място възможността НАП да има достъп до чувствителна информация от здравните досиета, без това да е нужно за контрола.

Проблем ще бъде още и нарушаването на лекарската тайна и възможността много хора и институции да имат достъп до здравната история на българите, а когато става дума за публични личности, общественици и държавни служители, има риск за националната сигурност и стабилността в обществото.

Не по-малък ще бъде и проблемът, свързан с блокирането на СУПТО. И ако, когато става дума за търговски обект, така се защитава фиска, то в здравните заведения ще доведе до проблеми за здравето и живота. За съжаление до момента няма изготвен работещ механизъм как да се използва лекарският софтуер в авариен режим, което означава, че няма как да се предоставя медицинска помощ.

Друг акцент е, че наредбата не се съобразява със спецификата на организацията и софтуерното осигуряване на медицинските дейности. Най-важното е, че медицинският софтуер е за дейност, а не за продажба. Другите несъобразени случаи са груповите практики и това, че един лекар понякога обслужва повече от едно населено място. Изискванията на наредбата са неприложими още и към индивидуални практики с едно устройство, но използван от няколко медици и не на последно място приложението й ще направи невъзможно лекарите да се заместват един друг при нужда.

В края на становището си общопрактикуващите лекари посочват, че ако техните аргументи по посочените проблеми не бъдат взети под внимание, МФ и НАП трябва да поемат отговорността за всички неблагоприятни последствия.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноИсторияСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизации