Начало Здравна медиа Здравни новини Около 30 хиляди деца в България са болни от епилепсия

Около 30 хиляди деца в България са болни от епилепсия

Около 30 хиляди деца в България са болни от епилепсия - изображение

От епилепсия страдат 75 хиляди българи, а около 30 хиляди от тях са деца. Това заяви председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

"Една трета от децата са с тежка форма на епилепсия, която е резистентна, със синдроми, нелечима, неовладяна", каза още Веска Събева. Тя поясни, че този проблем е много сериозен, тъй като това е най-разпространеното заболяване.

Днес Асоциацията ще представи наръчника "Заедно в постигане на автономност за работа с деца, болни от епилепсия, и техните семейства", който ще бъде предоставен на Министерството на здравеопазването, както и на Министерството на труда и социалната политика. От организацията се надяват той да бъде от помощ на специалистите, когато при тях се появи семейство с дете, което страда от епилепсия, за да започнат да работят. Те споделят още, че заболяването често предизвиква разпадане на семейството, защото единият от родителите не може да издържи на напрежението.

Веска Събева добави, че в страната няма практика да се консултират семействата по отношение на грижите за болните им деца.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниИсторияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиОрганизацииБотаникаИзследвания