Начало Здравна медиа Здравни новини От Ново Нордиск предупреждават за дефектни инсулинови писалки

От Ново Нордиск предупреждават за дефектни инсулинови писалки

От Ново Нордиск предупреждават за дефектни инсулинови писалки - изображение

В малък брой инсулинови писалки NovoPen® Echo® и NovoPen® 5 е открит дефект на държача на патрона с инсулин, съобщават от производителя Ново Нордиск. Партидите, които са засегнати и може да се повредят в контакт с някои почистващи препарати, са EVG2915-2, EVG5699-A, FVG8132-5 и FVG8414-A. От фирмата алармират, че държачите могат да се пропукат или счупят.

В България количеството от тези писалки е 640 бройки, или по 160 бр. от партиден номер. Пациентите, болни от захарен диабет и използващи писалки за биене на инсулин, трябва да заменят дефектните части. Ако имат писалка, чийто номер не е от гореспоменатите, няма да имат проблем с приспособлението.

При използване на счупен държач на инсулин с писалка NovoPen® Echo® от компрометираните партиди може да се получи вкарване на по-малка доза от лекарството. Това може да доведе до високи стойности на кръвната захар, което е вероятно да се случи на един от 1000 пациенти.

От Ново Нордиск България информират, че притежателите на дефектни държачи трябва да попълнят данните си за контакт на сайта на фирмата – www.novonordisk.bg, или да се свържат с Ново Нордиск Фарма ЕАД, за да си поръчат NovoPen® Echo® държач за патрони.

Болните от диабет не бива да прекъсват лечението си в такива случаи и е добре да измерват кръвната си захар по-често, за да предотвратят прекалено покачване или падане на стойностите й.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияИсторияЛюбопитноНовиниКлинични пътекиЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХранене при...РецептиАлтернативна медицинаФизиологияВидеоИнтервютаМедицински изследванияБотаникаСпорт