Начало Здравна медиа Здравни новини От ARPharM предлагат нов механизъм за по-големи отстъпки на лекарствата

От ARPharM предлагат нов механизъм за по-големи отстъпки на лекарствата

От ARPharM предлагат нов механизъм за по-големи отстъпки на лекарствата - изображение

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании предлагат нов начин, който да осигури отстъпки, когато се завиши употребата на лекарства от хронично болните.Това е на практика и начин да се помогне на НЗОК да реши проблемите, свързани с недостига на пари за лекарства.

В писмото, което от Асоциацията са изпратили до касата и здравното министерство, се посочва, че според регламента фармацевтичните компании и могат да предоставят отстъпка на касата от цената.

Предложението е на всеки три месеца НЗОК да преглежда сумите, които плаща за лекарствата в следните групи: медикаменти с протоколи, с рецепта и онколекарства. Ако бюджетът е по-висок с повече от 3%, то компаниите, които предоставят продукта, провокирал превишението, ще направят отстъпка в размер на 20% още една –допълнителна, но общият размер не бива да е повече от 50%.

Изпълнителният директор на Асоциацията отбелязва, че нуждите от лечение и съответно ръста на закупуваните от хората лекарства се увеличават. Според него индустрията може да помогне на касата и да бъдат лекувани повече хора с възможностите, които тя има. Деян Денев информира, че за 2018-а компаниите са направили отстъпки от 160 000 000 лв., но не биха могли да поемат изцяло потреблението, затова и правят предложение да бъде оптимизирана системата за отстъпки, която действа от 2015-а, а не да се замени с неработещ механизъм.

Предложението на касата е да плаща същите като за 2018 г. суми, а по-голямото потребление да бъде поето от производителя. Ако медикаментът е нов и е предвидено да се плаща от НЗОК за 2019-а, то производителят трябва да подари цялото количество, независимо от цената.

Както ARPharM, така и от „БГФарма“ са на мнение, че наредбата не само не създава устойчив бюджет, но и оформя изключително рестриктивна политика към производителите. Те поясняват, че на практика ще бъдат принудени да дадат отстъпка, която нито дължат по закон, нито има установен размер. Според председателя на „БГФарма“ Николай Хаджидончев ако предложението влезе в сила, ще узакони злоупотреба с монопола на касата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: medicalnews.bg
Снимка: frenchmorning.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестовеЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиСпециалистиИсторияПроизводителиАптекиЛеченияОрганизацииРецептиЛайфстайлОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография