Начало Здравна медиа Здравни новини Подписката, инициирана от БАПЗГ, продължава до 15 март

Подписката, инициирана от БАПЗГ, продължава до 15 март

Подписката, инициирана от БАПЗГ, продължава до 15 март - изображение

Асоциацията на професионалистите по здравни грижи започна подписка, чийто надслов е „Здравните грижи сега са нашето общо утре“. От асоциацията очакват, че тя ще бъде подкрепена както от медицинските специалисти в страната, така и от гражданите.

Три са основните искания и те, както подчертават от БАПЗГ, са поставяни нееднократно през последното десетилетие. На първо място е искането да бъде постигнато политическо съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения, на второ задължително да бъдат спазвани договореностите, които са в колективния трудов договор и на трета позиция е искането да бъдат изработени дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 години и план за действие с ясно определени срокове и институциите, които са отговорни затова.

Сред мотивите за организираната подписка стои факта, че реформата в системата продължава двадесет години. Ниското заплащане и лошите условия на труд са причината много специалисти да напуснат и да заминат в други държави, да се преквалифицират или да работят на две места. Според членовете на

Асоциацията в болниците се пренебрегват дори най-минималните стандарти за съотношението между броя на специалисти и на пациенти. Проблем е и факта, че средната възраст на сестрите, акушерките, рехабилитаторите и лаборантите е 55 години.

И точно, за да не бъдат специалистите по здравни грижи изкупителна жертва и да понасят тежестта на нерешените проблеми, те не само дават гласност, но и организират подписката, която след приключването й ще внесат в МС.

В същото време професионалистите по здрави грижи се готвят на национален протест, който е насрочен за 1 март и по време на който те отново ще насочат вниманието към проблемите в системата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nursing-bg.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниСнимки