Начало Здравна медиа Здравни новини Прокуратурата откри груби нарушения в Агенция „Медицински одит“

Прокуратурата откри груби нарушения в Агенция „Медицински одит“

Прокуратурата откри груби нарушения в Агенция „Медицински одит“ - изображение

Прокуратурата направи проверка на Агенция "Медицински одит" и откри многобройни нарушения. Установено е, че през миналата година структурата е проверила 11 смъртни случая в болници, но за нито един от тях не е подала сигнал до прокуратурата.

Говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова заяви, че половината от леталните случаи се отнасят за починали бебета. Липсват съставени констативни протоколи, описващи допуснати нарушения. Върху доклада, изготвен от Агенцията, е написана резолюция "маловажен случай". Държавните обвинители се заемат с разследването на смъртните случаи и ще проверяват дали става въпрос за лекарска грешка.

При проверката на дейността на "Медицински одит" се установяват и груби нарушения на Закона за административните наказания. Според прокуратурата има данни за превишаване на властта от страна на длъжностни лица. Директорката на Агенцията проф. Златица Петрова е утвърдила правила, по които да се проверяват болници, но те противоречат на наредба на Министерството на здравеопазването. Румяна Арнаудова коментира, че служители на "Медицински одит" са вършили действия, които били с цел да се навреди на пострадал или да се облагодетелства нарушител.

Здравният министър Кирил Ананиев твърди, че до този момент не е достигал до него сигнал срещу Агенцията. Ведомството прави проверка на всичките си структури един път в годината. Той взе решение да отстрани директор Петрова, докато приключи разследването и увери, че това няма да влоши работата на "Медицински одит".

В същото време предстои да се направят промени в процедурата, по която Агенцията извършва проверки. Те са съобразени с препоръките на прокуратурата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: monitor.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииНормативни актове