Начало Здравна медиа Здравни новини Сметките на Плочев и НЗОК са верните в спора за просрочените задължения

Сметките на Плочев и НЗОК са верните в спора за просрочените задължения

Сметките на Плочев и НЗОК са верните в спора за просрочените задължения - изображение

Проверката в НЗОК показа, че посочените от проф. Камен Плочев цифри са верните. Тя трябваше да установи откъде се получава разминаването в изнесените суми за просрочените задължения на касата към чуждестранни фондове. В крайна сметка дълговете към чуждите здравноосигурителни организации възлизат на 271 млн. лв., от тях просрочените са 133 млн. лв. Повече по темата тук.

Информацията беше оповестена от председателя на Надзорния съвет на здравната каса Жени Начева, която само няколко дни преди това твърдеше, че става дума за 7,6 млн. лв. задължения на НЗОК.

Начева обясни разминаването в данните със „системни нарушения на вътрешнонормативни документи от поредица от оперативни ръководства“. По нейни думи проблемът е започнал още през 2015-2016 г. В крайна сметка през 2018 г. касата ще успее да погаси от 133-те млн. лв. 73 млн.

Ще бъдат наложени административни наказания заради създалата се ситуация, обяви Начева, и управителят на НЗОК ще трябва да каже кой ще понесе санкциите. Също така Плочев ще трябва да изготви погасителни схеми до 10 март, с помощта на които да се покриват задълженията към държавите, подали искове към нашата каса. Следващата задача е да бъдат направени анализи защо пациенти с конкретни диагнози се налага да се лекуват в чужбина.

Според председателката на Надзорния съвет на НЗОК няма нужда да се актуализира бюджета на здравната каса. От БЛС също са на мнение, че не бива проблемите с неразплатеното лечение на българи в други страни да пречи на преговорите между касата и съсловната организация. Става въпрос за различни пера в бюджета и не би трябвало двете неща да се обвързват.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: debati.bg

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлАнкетиНормативни актовеТестове