Начало Здравна медиа Здравни новини Разпределиха отговорностите на здравните заместник-министри

Разпределиха отговорностите на здравните заместник-министри

Разпределиха отговорностите на здравните заместник-министри  - изображение

От Министерството на здравеопазването разпределиха ресорите на заместник-министрите на здравеопазването.

В отговорностите на заместник-министър Бойко Пенков се включват медицински дейности, образования, следдипломна квалификация и обучение в системата на здравеопазването. В ресора на д-р Пенков влизат също и осигуряването и регулирането на лекарствени продукти и медицински изделия, включително и управлението на системата по време на кризи. Отговорността за контрола върху спешна помощ, държавните психиатрични болници и домовете за медико-социални грижи за деца се пада на него. В правомощията му на управление влизат също и няколко центъра - Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, Център „Фонд за лечение на деца“, Центъра за асистирана репродукция, Изпълнителната агенция „Медицински одит“, Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция по лекарствата. Д-р Пенков ще контролира работата на Националния център по трансфузионна хематология и за районните центрове по трансфузионна хематология и за Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

В ресора на заместник-министъра Жени Начева ще влизат обществените поръчки в системата на здравеопазването, въвеждането на електронното здравеопазване, международните програми и проекти, международните дейности и европейска координация. Тя ще контролира дейностите по анализиране и планиране в системата и управлението на бюджета и финансите на МЗ.

В отговорностите на заместник-министър Светлана Йорданова остава превенцията на общественото здраве, работата в отчитане и оценка на националните здравни програми и специализираните донорски програми. В новите й правомощия ще влизат режимите на храните и водите и дейностите относно ваксините, осъществяващи се от главния държавен здравен инспектор. Зам.-мин. Йорданова ще осъществява контрола върху Националната експертна лекарска комисия, Националния център по заразни и паразитни болести и Националния център по радиобиология и радиационна защита.
Съгласно разпределението на ресорите всеки един от тримата заместник-министри по здравеопазването ще осъществява контрол върху дейностите на регионалните здравни инспекции и на Националния център по обществено здраве и анализи.

Припомняме, че миналата седмица правителството определи Жени Начева за новият председател на Надзорния съвет на НЗОК, а д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева нейни представители.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: mh.government.bg
Снимка: nonprofitcpa.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеАнкетиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиЛеченияБотаникаИсторияИнтервютаСнимки