Начало Здравна медиа Здравни новини Референдумът за абортите в Ирландия поставя Фейсбук на тест

Референдумът за абортите в Ирландия поставя Фейсбук на тест

Референдумът за абортите в Ирландия поставя Фейсбук на тест - изображение

От Фейсбук твърдят, че са се поучили от грешките, допуснати по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. и втори път няма да позволят чужда намеса в рамките на политически кампании. Историческото гласуване за легализиране на абортите в Ирландия, което ще се проведе следващия месец може да се окаже първият тест за това твърдение.

Компанията увеличава усилията си за справяне с фалшивите новини преди референдума на 25-ти май. От Фейсбук ще разработят и нов инструмент, който да предоставя на потребителите в Ирландия повече информация за политическите реклами и спонсорираните публикации, които виждат в новинарския поток в мрежата си.

Потребителите ще могат да прегледат цялото съдържание, произлизащо от профила във Facebook, който стои зад дадени публикации, а не само рекламите или постовете, таргетирани към тях. Приложението ще разграничава публикациите, споделени от приятели или от по-широката мрежа от близки акаунти на даден потребител, от тези, които са част от платени кампании.

В следващите седмици в Ирландия предстоят дебатите, които да наклонят общественото мнение в една или друга посока. Въпросът, на който ще отговарят жителите на Ейре е: Искате ли да промените осмата поправка на конституцията на страната, която признава равните права на живот, както на майката, така и на нероденото дете и забранява прекратяването на бременността.

До историческия за острова референдум се стигна след масовите протести, проведени през септември миналата година в Дъблин. Тогава хиляди защитници на правото на аборт се включиха в протестно шествие пред парламента.

Двете най-големи партии в страната - Фиана Файл и Фине Гейл - са неутрални в публичните си позиции и призовават избирателите им да гласуват по съвест. Коалицията Шин Фейн и Лейбъристката партия категорично приканват на 25-ти май жителите на Ирландия да зачеркнат "да".

Спрямо последните статистически данни са очаква близо 60% от населението да гласуват в полза на декриминализирането на абортите. Ако това се случи, изменението на закона в Ирландия вероятно ще позволи отстраняването на плода да се извършва до 12-тата седмица.

Спрямо действащият в момента закон в Ирландия абортите са незаконни. Забраната официално е вписана в конституцията на страната през 1983 г. с подкрепата на 67% от населението. Това важи дори в случаите на изнасилване, кръвосмешение или ако плодът се очаква да бъде роден с непоправими малформации. Нарушението на закона се наказва с 14 години затвор. Принудителното прекъсване на бременността се допуска само ако е застрашен животът на майката.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източници: cnn.com, independent.co.uk, irishtimes.com
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлАнкетиНовиниПсихологияСоциални грижиЛюбопитноИсторияСнимкиЛеченияАлт. медицина