Начало Здравна медиа Здравни новини Ротавирусна ваксина ограничава разпространението на диабет тип 1 в Австралия

Ротавирусна ваксина ограничава разпространението на диабет тип 1 в Австралия

Ротавирусна ваксина ограничава разпространението на диабет тип 1 в Австралия - изображение

За първи път от 1980 г. насам в Австралия броят на децата с диабет тип 1 започва да намалява и това може да има нещо общо с впечатляващата имунизационна програма на страната. Нови изследвания показват, че любопитният спад при заболяването започва веднага след въвеждането на ротавирусната ваксина.

"Въпреки че не е толкова убедително, нашето последно проучване сочи, че превенцията на ротавирусната инфекция при австралийските бебета чрез имунизация може да намали риска от диабет тип 1 при някои от тях, които имат генетичен риск", казва Лен Харисън, лекар и изследовател по молекулярна медицина в Мелбърнския университет.

Интригуващата връзка е открита за първи път от екипа специалисти преди края на века, когато забелязали, че имунните маркери при диабет тип 1 изглеждат забележително подобни на ротавирусната инфекция. Оттогава учените установили, че инфекцията може да предизвика имунна атака върху инсулин-продуциращите клетки на панкреаса - органът, отговорен за контролиране на нивата на захарта и ключов играч при диабета.

През 2007 г. в Австралия се въвежда оралната ротавирусна ваксина в имунизационния календар на страната. Използвайки обществено достъпни данни, изследователите сравняват честотата на диабет тип 1 осем години преди и осем години след тази промяна.

В годините след като Австралия въвежда програмата за ваксиниране срещу ротавирусната инфекция, когато покритието е близо 84%, честотата на инсулинозависимия диабет намалява с 14% сред децата на възраст между 0 и 4 години. Такава обаче не се наблюдава при по-големите деца между 5 и 14 г.

Интересното е, че такива резултати се забелязват само в Австралия. По някаква причина във Финландия, където било проведено изследване с по-малък брой участници и за по-кратко време, не се наблюдава същата корелация, което може да има нещо общо с генетичните различия и тези в околната среда между двете страни.

"На този етап все още не знаем дали намаляването на диабет тип 1 е постоянен ефект или преходно и дали има отношение само към австралийските деца", казва Харисън.

Проучването е публикувано в JAMA Pediatrics.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: aafp.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЛеченияМикробиологияИзследванияЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиВидеоАлт. медицинаАнкетиЛайфстайлТестовеИнтервютаХранене при...ПатологияХрани и ястияСпортДиетиБотаникаОрганизацииЗаведенияКлинични пътекиПсихологияСпециалистиЗдравни проблемиПроизводители