Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО извади транссексуалността от списъка на психичните разстройства

СЗО извади транссексуалността от списъка на психичните разстройства

СЗО извади транссексуалността от списъка на психичните разстройства - изображение

Световната здравна организация вече не разглежда транссексуалността като психично разстройство. Новата 11-та Международна класификация на болестите трябва да бъде ратифицирана от членовете на структурата през 2019 г. Състоянието, известно като дисфория на половата идентичност, е прекласифицирано като здравно сексуално състояние.

Несъответствие между половете е когато човек се чувства раздвоен и непълноценен, защото полът му по рождение не съвпада с вътрешните му усещания. Важно е да се отбележи, че не всеки транссексуален има полово неъответствие. Терминът е спорен, тъй като има твърдения, че грешно се патологизират чувствата на хората с подобни усещания. Други смятат, че е необходимо тези с различна полова идентичност от биологичната им да търсят лечение чрез хормонални лекарства и операции.

От СЗО заявиха, че научните доказателства са ясни относно несъответствието между половете и защо то не е психическо разстройство. От организацията признават, че предишното определяне на трассексуалността като психично заболяване може да предизвика стигма към хората, които се идентифицират като такива. Предубежденията и етикетите към транссексуалните мъже и жени не им позволяват да имат лесен достъп до здравни грижи, включително и при заболявания като ХИВ заради правни, дискриминационни и породени от насилие причини според СЗО. Затова едно от предимствата състоянието да бъде извадено от графата „психични разстройства“ и опитът да се намали стигмата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: newsweek.com
Снимка: weknownyourdreamz.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияСнимкиЛайфстайлАнкети