Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО информира за ново лекарство, което спира загубата на кръв след раждане

СЗО информира за ново лекарство, което спира загубата на кръв след раждане

СЗО информира за ново лекарство, което спира загубата на кръв след раждане - изображение

От Световната здравна организация съобщават, че в скоро време ще започне приложението на нов медикамент, предназначен да спира загубата на кръв след раждане.

Предложението е да се използва карбетоцин вместо окситоцин. Вече е осъществено клинично проучване сред 30 000 жени. То е показало, че само една инжекция успява да се справи с проблема.

Окситоцинът, който се използва и в момента, е също ефективен, но трябва да бъде съхраняван при температура от 2 до 8 градуса. Това е сериозен проблем за много страни, особено за най-бедните. В тези случаи лекарството или е напълно недостъпно, или поради лошото съхранение е на практика безполезно.

Данните на СЗО показват, че всяка година в света в резултат на загуба на кръв при раждане, загиват седемдесет хиляди жени. Затова и резултатите от клиничното проучване дават надежда, че ще бъдат спасени хиляди животи.

Алтернативният медикамент е не само ефикасен, но и запазва качествата си три години и може да издържи на температура до 30 градуса. Не е случайно, че клиничното проучване е реализирано в Аржентина, Египет, Индия, Кения, Нигерия, Сингапур, Тайланд, Уганда, Северна Африка и Великобритания.

Предстои етапът на регистрация на лекарството.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg
Снимка: magicmaman.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияБотаникаКлинични пътекиЛеченияСпортФизиологияЛайфстайлСнимкиХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиПроизводителиОрганизацииСпециалистиЗаведения