Начало Здравна медиа Здравни новини Служебният здравен министър представи визията на екипа си за стабилизиране на сектора

Служебният здравен министър представи визията на екипа си за стабилизиране на сектора

Служебният здравен министър представи визията на екипа си за стабилизиране на сектора - изображение

На системно ниво анализирахме наличната вътрешна информация в министерството и стигнахме до обезпокоителни изводи, съобщи служебният вицепремиер по социалните политики и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев  по време на пресконференция,  проведена в здравно министерство.

Д-р Семерджиев направи пълен преглед на състоянието, в  което се намира здравната система, и представи визията на екипа си за стабилизиране на сектора – чрез промяна от бюджетиране на структури към свободен избор на пациента.

Като основен приоритет на екипа си министърът изведе незабавното започване на преговори за възстановяване на договорното начало между НЗОК и БЛС и сключване на НРД 2017 г. в срок до 1 април т.г.

По отношение на пръстовия автентификатор министърът заяви: "Ние сме категорично против системата за пръстова идентификация. Ще спазим всички правни и технологични изисквания, като на първо място още следващата седмица ще свикам шестте заинтересовани страни, които са конституирани по делото във ВАС. Ще обсъдим позициите на всяка една от тях и ще завършим с протокол за съгласие или несъгласие. След като минем на такава дискусия, ще вземем окончателните решения към каква правна форма на действие преминаваме. Това е европейският модел на поведение и законовият начин за действие".

Д-р Семерджиев уточни, че при отмяна на настоящата контролна система няма да остане правен вакуум, а ще се подходи концептуално и нормативно –  към въвеждането на електронна здравна карта.

Сред акцентите, които бяха поставени на пресконференцията, са и наследеният нормативен хаос, нарастващите задължения на лечебните заведения с над 50% държавно участие, опасната тенденция към одържавяване на сектора и др.

По отношение на Концепцията за спешна помощ и Централизирания орган за покупки в сектор здравеопазване министърът заяви, че след отстраняване на някои грешки, ще има приемственост.

Снимка: glasove.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиНормативни актовеИсторияСнимкиЛюбопитно