Начало Здравна медиа Здравни новини Ще има нови правила за изписването на онколекарства

Ще има нови правила за изписването на онколекарства

Ще има нови правила за изписването на онколекарства - изображение

Здравното министерство предвижда протоколите, с които комисиите оповестяват своето решение каква да бъде съответната терапия за даден онкоболен, да се подават електронно. Новите правила ще бъдат опит за осигуряване на по-добър контрол на НЗОК върху разходите за онкомедикаментите.

Миналата година са извършени множество проверки от медицински одити, които показват, че онкоболниците боравят с този вид лекарства неефективно. Например ако се разтварят 450 г, а комисията е предписала 400 г, останалите 50 г се унищожават. А могат да се събират и да се употребяват за други пациенти, обяснява Емил Велчовски, главен секретар на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

Фармацевти твърдят, че остатъкът от медикамента може да се съхранява едно денонощие в хладилник.
За да не се изхвърлят тези лекарства и за да могат да се използват пълноценно, от здравната каса са предприели съответни мерки. Заплащат се дози, а не опаковка употребен медикамент.

Чрез подаването на протоколите по електронен път ще може да се проследява ефекта от лечението и да се ограничат възможностите за злоупотреби и грешки. Лечебните заведения ще трябва да описват оставащите части от лекарствата. Досега това важеше за скъпоструващите медикаменти. Болниците вече ще са длъжни да отчитат използваните в онкологичните терапии медикаменти всеки ден, а не както преди това веднъж месечно.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: quora.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНаправления в медицинатаЛайфстайлПсихологияСпециалистиНаучни публикацииВидеоЗаведенияОрганизацииНормативни актовеИзследванияКлинични пътекиАлт. медицинаПрезентацииСнимкиАнкетиЗдравни съветиПроизводителиАптекиЛеченияРецептиОткритияСоциални грижиГеография