Начало Здравна медиа Здравни новини Ще има нови условия за диабетици и сърдечно болни при вземане на шофьорска книжка

Ще има нови условия за диабетици и сърдечно болни при вземане на шофьорска книжка

Ще има нови условия за диабетици и сърдечно болни при вземане на шофьорска книжка - изображение

Министерството на здравеопазването подготвя нови промени за шофьорите, които страдат от диабет и сърдечносъдови заболявания.

На тези от тях, които не контролират състоянието си и често изпадат в хипоглекимия, няма да бъдат издавани или подновявани шофьорските книжки. Ендокринолог ще издава удостоверение след извършен медицински преглед, че здравословното им състояние позволява да шофират.

Болните от сърдечносъдови заболявания, които не правят редовно профилактичните си прегледи и не спазват препоръките на лекарите също ще бъдат лишени от правоспособност. Предвижда се да се правят индивидуални преценки за способностите им на пътя на прекаралите инсулт и на хората с високо кръвно налягане, с операции на сърдечната клапа и нарушения на сърдечния ритъм.

Тези предложения касаят изменения в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства. Предстои промените да станат валидни в началото на 2018-а.

Проектопредложението е разписано от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Целта на нововъведенията е да се намалят пътнотранспортните произшествия, загиналите и инвалидизираните след катастрофи. В момента предложенията са публикувани на страницата на ведомството за обществено обсъждане.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: mirror.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноАнкетиСнимкиНовиниИсторияИнтервютаПатологияЛайфстайлХранене при...ДиетиВидеоТестовеХрани и ястияОрганизацииЛеченияБотаникаЗаведенияИзследванияСпортСпециалистиКлинични пътекиПсихологияЗдравни проблемиАлт. медицинаПроизводители