Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Аналната фисура мъчи с години, а се лекува за минути

Аналната фисура мъчи с години, а се лекува за минути

Аналната фисура мъчи с години, а се лекува за минути - изображение

  Динамичният начин на живот и неправилното хранене често водят до запек, а твърдите изпражнения са най-честият причинител на неприятните анални фисури - цепване на лигавицата на ануса. Причина за появата й може да бъде и пристрастеността към консумация на люти и пикантни храни. Заболяването е често срещано, както при жените, така и при мъжете. Лекарите неспециалисти често го бъркат с хемороидите заради сходните симптоми - остра болка и кървене, казва хирургът-проктолог д-р Атанас Матев. Назначеното от тях лечение с медикаменти за облекчаване на хемороиди не дават никакъв резултат, защото фисурата е нещо коренно различно. Болката от цепването на аналната лигавица след изхождане може да продължи с часове и обикновено е толкова силна, че прави човек напълно неработоспособен.

  Фисурите се делят на два вида. Първите от тях специалистите наричат "пресни" или "остри". Този вид фисури могат да бъдат излекувани медикаментозно, без да се налага оперативно лечение. Минат ли повече от 30 дни, аналната фисура става хронична. Лечението на хроничните анални ранички трябва непременно да бъде консултирано със специалист проктолог, защото при тях вероятността да се избегне оперативното лечение е много малка, казва д-р Матев.

  Пациентите с анална фисура изпитват невъзможност да се освободят от изпражненията, имат чувство за запушване и преграда. Причината е в това, че появата на фисура води до силен спазъм на аналния мускул. Този спазъм не позволява на раничката да се кръвоснабдява и тя не може да зарасне. Лечението на аналната фисура цели отпускането на аналния мускул, съответно кръвоснабдяване на раничката и нейното зарастване.

  Обикновено лечението се извършва амбулаторно за 10-15 минути. Рядко се налага пациент да бъде приет в болница, където заболяването се лекува по клинична пътека 166.

  През кабинета на д-р Матев са минали много пациенти, влачили с години това дразнещо заболяване. След бързото си излекуване винаги се ядосват, че не са се отървали от този проблем по-рано, казва той. Още повече, че процедурата гарантира 95% трайно изчезване на проблема, като само в 5% от случаите фисурата се появява отново.

  Д-р Атанас Матев съветва да не бавите лечението на фисурите, за да не стане заболяването хронично.


Автор: Стоян Стратиев

Още по темата:

3.6, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиХранене при...ИзследванияАлт. медицинаЛюбопитноКлинични пътекиБотаникаНовиниИнтервютаНормативни актовеЗаведенияЛеченияСпециалистиЗдравни съветиСнимкиИсторияПсихологияСоциални грижиЛайфстайлОрганизацииГеографияДиетиСпортАнкетиЛичностиНаправления в медицинатаТестовеОбразование