Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Високото количество олово в кръвта на детето е показател за нисък коефициент на интелигентност

Високото количество олово в кръвта на детето е показател за нисък коефициент на интелигентност

Високото количество олово в кръвта на детето е показател за нисък коефициент на интелигентност - изображение

Високите нива на олово в кръвта на децата са индикатор за нисък коефициент на интелигентност, което се отразява в бъдеще на професионалните им постижения. Това са резултатите от изследване на специалисти от университета "Дюк".

Учените са изследвали повече от 500 деца от Нова Зеландия, родени през 1972 и 1973 година. По това време бензинът все още е съдържал олово. Децата са наблюдавани до 38 – годишна възраст. Оценявана е тяхната памет и когнитивни способности.

Анализът на изследването е показал, че при наличие на олово повече от 10 микрограма на децилитър в кръвта, когнитивните способности и цялостния коефициент на интелигентност на хората на 38-годишна възраст е с 4,25 пункта по-нисък, в сравнение с участниците, които не са били изложени на невротоксичният елемент. Коефициентът на интелигентност при тези хора е бил доста по-нисък на средна възраст, отколкото като деца.

Учените поясняват, че децата в експеримента на 11-годишна възраст са били със средно ниво на олово в кръвта около 10,99 микрограма на децилитър. Това ниво е малко над критичното в проучването.

Според американския Център за контрол и профилактика на заболяванията границата е два пъти по-ниска – 5 микрограма на децилитър.

Специалистите уточняват, че повишаването на олово в кръвта дори с 5 микрограма се отразява на коефициента на интелигентност с понижение от 1,5 пункта.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Telegraph

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСъставкиИсторияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиНовиниСнимкиРецептиСоциални грижиСпортИнтервютаАнкетиАлтернативна медицинаХранене при...ОрганизацииНормативни актовеСпециалистиОбразованиеЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника