Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Вместо да лекуват болката след операция, опиоидите я увеличават

Вместо да лекуват болката след операция, опиоидите я увеличават

Вместо да лекуват болката след операция, опиоидите я увеличават - изображение

Даването на опиоиди на животни, за да се намали болката след операция, я удължава още повече за три седмици, твърди ново изследване на специалисти от Колорадския университет „Болдър“. Авторите са на мнение, че ако това разкритие бъде установено и при хората, то би могло да има дълбоки последици за лечението на болката при пациенти. Опиоиди се наричат природни или синтетични лекарства с морфиноподобно действие.

Учените забелязали, че този вид медикаменти, приложени след оперативна интервенция, провокират специалните имунни клетки в гръбначния мозък да реагират по-силно на болката. „Изследването показва, че опиатите имат тъмна страна, за която много хора не подозират. Травмата, включително и операцията, в комбинация с тези лекарства, може да доведе до хронична болка“, казва старшият автор на проучването Линда Уоткинс, преподавател в Катедрата по психология и неврология.

Специалистите направили лапаротомия на мъжки плъхове. Оперативно отваряне на коремната кухина се извършва хиляди пъти годишно от хирурзите, а опиоидити се използват рутинно след интервенцията. „Те са наистина ефективни за облекчаване на острата болка. Няма друго лекарство, което да действа по-добре. Но са много малко изследванията върху действието им седмици или месеци след тяхното спиране", коментира Питър Грейс, асистент преподавател в Раков център "Андерсън" в Хюстън.

Учените дали на една част от гризачите еквивалента на това, което при хората е умерена доза морфин в продължение на 1 седмица. Другата половина получили физиолигичен разтвор. В друг тест специалистите снабдявали с морфин плъховете в рамките на 8 дни, а в трети животните получавали от лекарството до 10-тия ден, след което рязко било спряно.

Преди и след лечението изследователите измерили чувствителността на гризачите към допир, както и наблюдавали активността на гени, които проявяват възпалителните протеини в гръбначния мозък. След експериментите установили, че плъховете, получили морфин, имали постоперативна болка повече от три седмици по-дълго. Колкото по-дълго „взимат“ от лекарството, толкова по-дълго продължава болката им.

Откритието навежда на мисълта експертите, че не става въпрос за феномен, свързан с появата на болка след отнемането на опиоида, а за нещо съвсем друго. Уоткинс описва ситуацията като нанасянето на удари върху специални клетки на имунната система – така наречените глиални клетки от централната нервна система. Първият удар е операцията, която стимулира конкретен рецептор. Той от своя страна провокира отделянето на възпалителни протеини, които дават сигнал да се очаква втори удар. Всъщност именно морфинът се явява вторият удар.

След неговия прием глиалните клетки реагират по-бързо, по-силно и по-дълго отпреди и създават много по-продължително състояние на възпаление, както и на локални увреждания на тъканите. Това е причината необичайно висок брой хора да се оплакват от постоперативна хронична болка.

Линда Уоткинс проучва нови съединения, които могат да се приемат заедно с опиоиди, за да спрат преувеличения имунен отговор. Също така на нейното внимание са и алтернативни обезболяващи средства, включително и канабиноиди.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: nchcf.ca

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияИсторияСнимкиЛайфстайлСпортЗдравни съветиПсихологияХранене при...Алт. медицинаФизиологияВидеоНовиниБотаникаКлинични пътекиСпециалисти