Начало Здравна медиа Любопитно Екология Глобалното затопляне е причина за екстремните климатични събития през 2015 г.

Глобалното затопляне е причина за екстремните климатични събития през 2015 г.

Глобалното затопляне е причина за екстремните климатични събития през 2015 г.  - изображение

Горещата вълна в Европа, Азия и Австралия, пожарите в Аляска, наводненията във Флорида са били изострени от глобалното затопляне, съобщават учени в нов международен доклад за климата, който обединява 25 проучвания на пет континента и два океана, над които са работили 116 учени от 18 страни.

2015 година беше най-топлата на планетата, откакто са започнали метеорологичните наблюдения през 1880-та.

Петият годишен доклад акцентира върху влиянието на глобалното затопляне върху екстремните метеорологични феномени. В него климатолозите са се опитали да разграничат естествените природни вариации от въздействието на глобалното затопляне, предизвикано от изхвърлянето на парникови газове в резултат на човешката дейност.

Учените обясняват, че на естествените климатични вариации се дължат забавянето на дъждовния сезон в Нигерия и наводненията в Индия през декември миналата година.

"Промяната на климата, предизвикана от човека, е основен фактор за създаване на условия за горещите вълни. Резултат от същия процес е както значителното намаляване на снежната покривка в Северна Америка, така и изтъняването на арктическия лед през месец март - в разгара на зимата", съобщават още климатолозите.

В доклада е посочено още, че глобалното затопляне има голяма роля и при наводненията през септември в Маями, които бяха предизвикани от необичайно високия прилив.

Прогнозата на климатолозите обаче е, че 2016 г. ще надмине предходната заради новите температурни рекорди за трета поредна година.

"Очакваме екстремните метеорологични феномени да се увеличават заедно със затоплянето на планетата, което ще ускори топенето на арктическите ледници и повишаването на нивото на океаните", коментират учените.

Снимка: universobh.wordpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиЗдравни съвети