Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Дефицитът на желязо защитава детето от малария

Дефицитът на желязо защитава детето от малария

Дефицитът на желязо защитава детето от малария - изображение

Американски изследователи са открили неочакван плюс от дефицита на желязо в организма при децата. В този случай децата получават допълнителна защита от заболяването малария.

Изследователи от университета в Северна Каролина са доказали, че при анемия се понижава риска от развитието на малария, причинена от паразита Plasmodium falciparum, а лечението на анемия с добавяне на допълнителни дози желязо намалява този защитен ефект.

Този резултат се дължи на изследване на кръвните клетки на 135 деца на възраст от 6 месеца до 2 години, страдащи от анемия. Проучването е направено в африканските провинции на Гамбия, където често се наблюдават случи на заболеваемост на малария.

Децата са получавали добавки с желязо от специален екстракт с микроелементи за 84 дни. Анализирани са кръвните им клетки за период от 49 и 84 дни. Учените подчертават, че получените изводи позволяват да се предположи, че широкото разпространение на анемия сред африканското население се явява генетически "почерк" на малария.

Всъщност сама по себе си анемията е опасна за здравето на децата и съхранението на дефицита от желязо с цел предпазване от малария не е най-добрата стратегия според специалистите. Науката трябва да предвиди други способи за профилактика на болестта, при които децата да не се налага да страдат от малария. Възможно е получените резултати от това проучване да формират основата на тези методи.

Снимка: Verywell

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияНовиниЗаболявания (МКБ)ПсихологияСпортСнимкиХранене при...ИсторияЛайфстайлМедицински изследванияБотаникаАлтернативна медицинаСъставкиЕ-тата в хранитеСпециалистиФизиологияРецептиИнтервютаСоциални грижиОбразованиеЗаведенияОрганизацииНормативни актовеАнкетиКлинични пътеки