Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Дефицитът на цинк в организма води до повишаване на кръвното налягане при хронично болните

Дефицитът на цинк в организма води до повишаване на кръвното налягане при хронично болните

Дефицитът на цинк в организма води до повишаване на кръвното налягане при хронично болните - изображение

По-ниските от нормалното нива на цинк в нашия организъм може да допринесат за повишаване на кръвното налягане, като със състоянието се свързва и промяната на начина, по който бъбреците боравят с натрия.

Дефицитът на цинк е често срещан при хора с хронични заболявания - например бъбречни или диабет тип 2. Начинът, по който бъбреците или отделят натрий в урината, или го реабсорбират в тялото, също играе роля в контрола на кръвното налягане. Реабсорбирането става чрез така наречения котранспортер на натриев хлорид. По-малко натрий в урината обикновено означава, че кръвното налягане е по-високо. Последните изследвания показват, че цинкът може да помогне за регулирането на протеини, които от своя страна регулират котранспортера на натриевия хлорид, но директна връзка между хипертонията, провокирана от недостиг на цинк, не е проучена.

Учени сравнили мъжки мишки с дефицит на минерала със здрави гризачи с нормални негови нива. Първите развили високо кръвно налягане и съответно намаляване на отделянето на натрий с урината. Вторите животни не претърпели същите промени. Изследователите започнали да хранят малка група от мишките с недостиг на цинк с богата на минерала диета. След като нивата му достигнали оптимални нива, кръвното им налягане започнало да спада и натрият в урината се повишил. „Тези значими открития показват, че реабсорбцията на натрий играе решаваща роля при хипертонията, предизвикана от дефицит на цинк“, заключават специалистите.

Според тях разбирането на специфичните механизми, чрез които ниските нива на минерала допринасят за нарушаване на регулацията на кръвното налягане, може да има значителен ефект върху терапията на хипертония при хора с хронични заболявания.

Изследването е публикувано в American Journal of Physiology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияХранене при...НовиниИзследванияЗдравни проблемиВидеоСнимкиСпортФизиологияБотаникаСъставки