Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата, които отделят много време пред таблет и телефон, могат да имат проблеми с говора

Децата, които отделят много време пред таблет и телефон, могат да имат проблеми с говора

Децата, които отделят много време пред таблет и телефон, могат да имат проблеми с говора - изображение

Децата на възраст между 6 месеца и 2 години, които отделят много време в игри и разглеждане на таблети и телефони, е много вероятно да имат проблеми с говора, сочи ново проучване на американски специалисти.

Това е едно от първите проучвания, фокусирани към връзката между редовното използване на електронни устройства и забавяне в говора на децата.

В своето изследване учените са проследили развитието на близо 900 деца, като са анализирали техните говорните умения. Родителите детайлно са отразявали времето, което децата им са прекарвали пред таблети, телефони и лаптопи.

Средно 20% от децата са прекарвали около половин час на ден пред електронните устройства. Всяко увеличение на времето пред таблета, например, увеличава с 49% риска от забавяне в говора. През последните години 40% от децата до 2-годишна възраст отделят повече от час на ден пред електронните устройства. С навлизане на все по-нови технологии процентът им регулярно се увеличава. Отбелязва се, че не е открита връзка между използването на електронни устройства и комуникацията чрез жестове и мимики и социално взаимодействие.

Специалистите препоръчват да се ограничи достъпа до тези устройства за деца под 18-месечна възраст, изключвайки видеоразговорите с родители.

Според учените дългият престой пред екраните на тези устройства е предпоставка за прекъсване на връзката с родителите. Децата най-добре се научават да общуват правилно именно в диалога с родители и с комуникацията с други хора. Слушането на по-малко реч в дома оказва негативна роля в бъдещото развитие на детето. Тези деца обикновено се характеризират с по-беден речник и по-слаби говорни умения.

В днешно време поради забързания начин на живот повечето родители са склонни да оставят детето си да се занимава неограничен период пред таблета, за да може да си почине или да свърши нещо друго неотложно.

Експертите обаче са категорични, че най-добрият варианта за развитието на детето и неговия говор е общуването с родителя, използването на богат речник, образователните игри и истории.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка:Daily Express


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛюбопитноПсихологияЛеченияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиАлтернативна медицинаСпециалистиНовиниСпортИсторияРецептиХранене при...ИнтервютаОбразованиеНормативни актовеОрганизацииЗаведенияАнкетиКлинични пътекиМедицински изследванияБотаника