Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дължината на деня, през който сме родени, може би определя биологичния ни часовник

Дължината на деня, през който сме родени, може би определя биологичния ни часовник

Дължината на деня, през който сме родени, може би определя биологичния ни часовник - изображение

Оказва се, че моментът на раждане на бебето е важен и по още една причина. Американски учени откриха, че времето на поява на детето – дали е слънчев летен ден или в тъмната част на денонощието, влияе на биологичния му ритъм като порасне, а също така може да има връзка и с появата на психични разстройства в по-късна възраст.

За достигането до тези резултати изследователите направили експеримент с бебета мишки. Една част от тях ги отглеждали от раждането и през първите им седмици при 8 часа светлина и 16 ч. тъмнина. Друга част били гледани в точно обратните условия – повече часове мрак, по-малко светлина. След това ги разменили.

Това, което направило впечатление, било, че родените през лятото били активни през деня, а „зимните“ гризачи – през по-късните часове. Анализирането на частта от мозъка, която отговаря за биологичния часовник, затвърдило тази теория и доказало взаимовръзката светлина – биологичен часовник.

Промените в продължителността на деня оказват влияние върху поведението на мишките, които са родени и първоначално отгледани при по-малко дневна светлина. В активността им се наблюдавали големи отклонения, докато при гризачите, които са се появили на бял свят в светлата част на деня, активността им била в синхрон със съответната дължина на деня. Учените открили подобен ефект при хората, които развиват сезонни депресии.

Дъглас Макмахон и екипът му от университета Вандербилт, Тенеси, са на мнение, че по този начин може да се обясни причината за възникването на сезонните депресии. Други виждат връзка и с шизофрениите, а именно, че родените през зимата са по-предразположени към психични разстройства, отколкото тези през лятото.

Не е сигурно, че експериментът, проведен с бебетата мишки, важи с пълна сила и за хората, но невролозите смятат, че това е така, пише Обекти.бг.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиСнимкиБотаникаИсторияФизиологияЛеченияХранене при...Алтернативна медицинаСоциални грижиМедицински изследванияСпортЗаведенияОрганизацииПроизводителиКлинични пътекиСпециалисти