Честата консумация на газирани напитки и кафе увеличава риска от инсулт

Акценти
|
Честата консумация на газирани напитки и плодови сокове и прекомерният прием на кафе могат да увеличат риска от инсулт, сочат два анализа, ръководени съвместно от Националния университет на Ирландия и Университета „Макмастър“ в Канада. Изследванията, които са част от INTERSTROKE (проект, изследващ рисковите фактори за инсулт), са публикувани в Journal of Stroke Trusted Source и International Journal of Stroke.
Връзката между газираните и плодовите напитки и риска от инсулт
Първият анализ разкрива, че консумацията на до една газирана напитка на ден, съдържаща захар или изкуствени подсладители, повишава риска от инсулт с 22%. Вероятността от мозъчен удар обаче нараства рязко при хората, които пият две или повече от този тип напитки на ден.
>>> Подсладителят ксилитол повишава риска от инфаркт и инсулт
Консумацията на един плодов сок на ден пък е свързана с 37% по-висок риск от инсулт. При тези, които прибягват към две напитки на ден, вероятността от остро нарушение на кръвообращението на мозъка се утроява. Изследователите установяват още, че рискът от инсулт, свързан с консумацията на плодови сокове, е по-висок при жените, отколкото при мъжете.
Въпреки че плодовият сок по принцип съдържа съединения като полифеноли, които са полезни за сърцето, повечето напитки са с добавени подсладители или консерванти, чиито вредни ефекти надвишават потенциалните ползи.
В допълнение, анализът показва, че приемът на седем или повече чаши вода на ден е вързан с по-нисък риск от инсулт.
Връзката между кафето и риска от инсулт
Вторият анализ показва, че приемът на повече от четири чаши кафе на ден е свързан с 37% по-висок риск от инсулт. Интересното е, че умерената консумация на кофеин (под 4 чаши кафе на ден) не повишава вероятността от мозъчен удар.
За разлика от кафето, консумацията на повече от четири чаши чай на ден е свързана с 19% по-нисък риск от инсулт. Процентът варира леко при различните видове чай. Например три до четири чаши черен чай на ден намаляват с 29% вероятността от мозъчен удар, а същото количество зелен чай – с 27%.
>>> Зеленият чай подобрява мозъчната функция и работната памет
Изследователите установяват, че ползите от чая, свързани с риска от инсулт, изчезват, когато към топлата напитка се добави мляко.
Водата и чаят са по-здравословният избор
Проучванията са наблюдателни и не могат да докажат, че консумацията на кафе, чай или газирани напитки водят до по-нисък или по-висок риск от инсулт.
„Това са проучвания, използващи въпросници, които могат да бъдат склонни към пристрастия и други ограничения.“, коментира Хосе Моралес, невролог и съдов хирург в Здравния център Providence Saint John в Санта Моника, Калифорния. „Въпреки това предишни независими изследвания подкрепят препоръките на двата анализа за замяна на газираните напитки и кафето с вода и чай.“
Изследователите са категорични обаче, че каквото и да избере човек да пие, балансът е ключов.
„Дори пиенето на твърде много вода може да доведе до здравословни проблеми.“, коментира Моралес. „По същия начин консумацията на плодов сок от време на време може да не повлияе на риска от инсулт, но пък ще ви осигури основни витамини.“
Too Much Coffee, Soda May Raise Your Risk of Stroke, but Tea May Lower It: https://www.healthline.com/health-news/coffee-soda-stroke-risk
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Създадоха лекарство, което може да възстанови движенията на пациент след инсулт
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Инсулт
- Първа помощ при инсулт
- Кои са първите обезспокоителни симптоми на белодробна тромбоемболия?
- КП № 50 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИСХЕМИЧЕН МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ БЕЗ ТРОМБОЛИЗА
- Личи
- Китайска ангелика, Донг куай, Женски женшен
- Диета с ниско съдържание на сол
- 13 внезапни здравни проблема след като навършим 50 години
Коментари към Честата консумация на газирани напитки и кафе увеличава риска от инсулт