Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Жените отказват секс с ново оправдание

Жените отказват секс с ново оправдание

Жените отказват секс с ново оправдание - изображение

Бразилски специалисти установиха, че сексът подпомага стареенето и това е основателна причина за отказ от страна на жените.

Учените от Федералния университет на Рио Гранди до Сул, Бразилия поясняват, че организмът разполага с ограничено количество енергия, която използва за регенерация, поддържане на метаболизма и за размножаване. При използването на по-голямо количество енергия за възпроизводство, остава по-малко енергия за захранване на механизмите, които отговарят за възстановяването на тъкани и органи. Това неизменно ускорява процеса на стареене, предава Лента.

Вероятна причина за този механизъм е синтезирането на реактивни кислородни видове. Тези молекули притежават високи реакционни способности - окисляват клетъчната мембрана, нарушават хомеостазата и увреждат ДНК-то. Това е вторичен продукт, образуван от митохондриите, които са отговорни за производството на енергия, нужна за организма. Изводът на теорията се основава на това, че сексът и размножителният процес изискват процеси с изразходването на повече енергия, което способства производството на повече кислородни радикали.

Изследването е базирано на изпитанията с 80 мишки. Разделени в четири групи, гризачите са живели различен период от 3, 6, 12 и 24 месеца. Всяка група е имала подгрупи – въздържащи се гризачи и размножаващи се гризачи. Резултатите от експеримента са показали, че сексуално активните мишки са регистрирали по-висок оксидативен стрес в клетките. Учените отбелязват, че сексът в млада възраст оказва най-разрушителен ефект върху клетката.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Siempre Mujer

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлСпортСоциални грижиСнимкиХранене при...ЛеченияПсихологияАлт. медицинаИсторияРецептиБотаникаАнкетиЗдравни проблемиОрганизацииТестовеНаправления в медицинатаФизиологияСпециалисти