Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Забраната за уриниране в басейните може да спаси здравето ви

Забраната за уриниране в басейните може да спаси здравето ви

Забраната за уриниране в басейните може да спаси здравето ви - изображение

Канадски учени са открили, че урината, която въпреки предупрежденията, попада в басейните и джакузитата, прави реакция с препаратите за почистване, което може да се отрази негативно върху нашето здраве, съобщава Ройтерс. Независимо, че е стерилна сама по себе си и не е опасна, някои от химичните й съставки могат да се свържат с химикалите, които се използват за дезинфекция.

Експертите изчислили благодарение на тест, който разработили, и на 250 проби от водни съоръжения, че в басейн, съдържащ около 830 хил. литра вода, има 75 л урина. В по-малките по обем басейни и джакузита литрите били 30.

Учените от университета в Албърта достигнали до тези резултати като установили, че изкуственият подсладител ацесулфам К, който е масово употребяван в производството на храни, служи за маркер, защото не се усвоява от организма и го напуска през пикочния канал в цялостен вид. Концентрацията му в канадските басейни е 570 пъти по-висока, отколкото е в питейната вода.

Препоръките към здравните служби са да завишат изискванията си към хигиената на басейните и джакузитата, както и да се намерят по-безвредни препарати за почистването им.

Снимка: s.hswstatic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпорт и туризъмЛайфстайлСпортЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеСнимкиИсторияНовиниАнкетиЛеченияПроизводители