Замразяване на храната - предимства и грешки
Безопасна ли е замразената храна е въпрос, който се повдига всяка година от медиите и най-вече от пряко засегнатите потребители. Объркването произтича от факта, че повечето хора не са запознати с процеса на замразяване и промените, които настъпват в храната. Ето малко информация за това как се замразява храната БЕЗОПАСНО.
Кои храни могат да бъдат замразени?
Могат да се замразяват почти всички хранителни продукти. Изключение правят консервираните продукти, яйцата и храни, които могат да бъдат замразени, но заради своя състав, променят качествата си при размразяване. Добър пример за това е майонезата или подобен тип емулсии, които при размразяване се разпадат съответно на воден и мастен компонент и не могат повече да възстановят първоначалната си структура.
Сходен е и случаят с различни сосове и дресинги, както и със салатите. Поради високото съдържание на вода, замразяването и размразяването на салатата чувствително променя нейните характеристики а от там и възможността й за консумация. Количеството на вода в храната или още по-точно обема на водното съдържимо е от съществено значение за това дали тя може да бъде замразявана и каква ще бъде нейната трайност, когато се замрази. Точно заради това суровото месо се запазва по-добре, отколкото сготвеното при замразяване. При готвенето, както и при замразяването, продуктът губи вода, затова характеристиките на сготвеното месо се влошават, колкото по-дълго се съхранява то.
Безопасна ли е замразената храна?
Храни, които се съхраняват при -18°C, винаги ще бъдат безопасни, ако са замразени пресни, здрави, с микробиологичнен състав в съответните норми, без високо ниво на мазнини или с две думи - качествени храни.
Правилното замразяване гарантира запазването на храната, на нейното качество и безопасност, тъй като при ниски температури се забавя движението на молекулите, което се отнася и за възможните налични микроорганизми. Микроорганизмите в това число и патогенните, които сами по себе си са опасни, могат да доведат до съществени промени в храната и да я направят негодна за консумация.
Дали замразяването убива бактериите и паразитите?
Замразени при -18°С микроорганизми (бактерии, дрожди и плесени) забавят метаболизма си и преминават във фаза на дълбока летаргия. След размразяване микроорганизмите могат да се активизират отново и да предизвикат болести, които се пренасят с храната. Веднъж размразена, храната има същите характеристики като прясната и микроорганизмите в нея се размножават в същата прогресия, затова се изисква навременна термична обработка или консумация. За разлика от микроорганизмите, трихинелите могат да бъдат унищожени при ниска температура, но замразяването не трябва да се използва като превантивна мярка против трихинелоза. Трябва да се има предвид, че някои от паразитите преживяват ниските температури, докато при термична обработка нито един не оцелява.
Автор: Мариян Каталенич
Превод: Деница Пеева
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАНА БИО 3 OT 10 месец 600 г
ХРАНА, ЗДРАВЕ И ЩАСТИЕ - ОПРА УИНФРИ - ХЕРМЕС
ЛЕЧИТЕЛЯТ МЕДИУМ - НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ - АНТЪНИ УИЛЯМ - ХЕРМЕС
СИЛНИТЕ ХРАНИ ЗА МОЗЪКА - НИЙЛ БАРНАРД - ИЗТОК - ЗАПАД
АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA
СЕНЗАЦИОННАТА АНТИРАКОВА ДИЕТА НА Д-Р ВУЛФ ЛАСКИН - Д-Р НИКОЛАЙ-КОЛЕВ
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- И билките имат странични ефекти
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Секреция на стомашен сок
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
Коментари към Замразяване на храната - предимства и грешки