Защо да предпочетем органичното
Важно е още в самото начало на работата да се отбележи, че има различни практики в наименуването на органичните храни. Употребяват се прилагателни като био, биологични, органични, екологични, но що се отнася до областта на хранителните продукти, те са просто синоними и предполагат еквивалентна употреба.
Най-простата дефиниция за биоземеделие е, че това е естественото обработване на земята, подчинено на природните закони. Всъщност, за да се зададе едно по-задълбочено определение, е необходимо не просто да се каже „какво е" биоземеделието, но едновременно с това да се изтъкне и „какво не е".
Органични са тези растения, които се произвеждат и растат без употребата на пестициди, изкуствена тор, хранителни добавки или отпадъчни води и също така не са генно модифицирани или изложени на радиация, какъвто е случаят с масово предлаганите на пазара. Всяка една от тези категории може да бъде разгледана отделно, заедно с последиците, до които води. Пестицидите се използват ежедневно в земеделието. За пример може да се даде САЩ, където всяка година посевите приемат над 1,2 билиона паунда пестициди. Те биват причинители на хиперактивност, астма, алергии, смущения на имунитета и дори рак. През 1993г. NRC (Национален институт за научни изследвания) прави проучване и установява, че пестицидите, които постъпват в човешкия организъм, са предимно чрез погълнатите храни. Втората категория са изкуствените торове, с които се подхранва реколтата в масовата индустрия. Отново за САЩ е интересно да се посочи, че за период от пет години 44 щата изпращат токсични отпадъци на компаниите производители на тор. Тези отпадъци съдържат арсеник, кадмий, барий хром и други. Излиза, че изброените вещества попадат в торовете, а от там - в храната. Последното може да доведе до най-различни здравословни проблеми. Друго, което трябва да се отбележи за изкуствените торове, е, че те унищожават микроорганизмите, които всъщност са в полза на човечеството и цялата околна среда, тъй като спомагат производството на необходимите хранителни вещества. С други думи, изкуствените торове унищожават баланса на екосистемата и заедно с това причиняват спад в качеството на продукцията. На трето място споменах отпадъчните води на големите компании, които също се използват като начин за наторяване. Следват хранителните добавки. Ако отново погледнем към практиките в САЩ, ще установим, че в американската хранителна индустрия се използват над 3000 вида добавки, а всички те са потенциално опасни за нашето здраве. Според статистика годишно човек приема около 4 паунда. Някои от тях са с установена вреда върху човешкия организъм, но въпреки това не са спрени от употреба под претекст, че са в малки количества. Ежедневният им прием обаче така или иначе позволява натрупването им. Така се стига го алергични реакции, остеопороза, рак и сърдечни пороци. Темите за радиация и ГМО са твърде широки, но все пак трябва да се спомене по нещо и за тях. Растенията, подложени на радиация (с цел по-бърз растеж например), я поглъщат и по този начин я пренасят в човешкия организъм. ГМО са такива продукти, които реално са произведени от човешката дейност в рамките на лаборатории и се противопоставят на природните закони.
Всички тези шест категории, изцяло или отчасти присъщи за стандартната храна в магазините, не важат, когато става дума за органичните продукти. Оттук следва, че биохраните не водят до всички неблагоприятни последици, разгледани по-горе. Нещо повече. Преди броени месеци ИТАР-ТАСС предава резултатите от проучване, проведено в продължение на четири години от британски учени в Нюкасълския университет. Според тях органичните продукти удължават живота и с това дават отговор на въпроса дали този вид храни в действителност са по-полезни от обичайните. Биологичните плодове и зеленчуци съдържат с 40% повече витамини и минерали в сравнение с обикновените. А в органичното мляко има 80% повече антиоксиданти. Така органичните продукти съдействат за съхраняването на здравето на човек и преди всичко предпазват сърдечно-съдовата система, доказват британските учени.
По въпроса за сравнение качеството на храните може да се отбележи и друг факт. Изяждайки една ябълка, била тя и предварително измита, човек поема над 30 пестицида. След Втората световна война качеството на храната спада. Днешните зеленчуци не съдържат и половината количество витамин C в сравнение на нивото, установено тогава. За сравнение, органичната храна съдържа 50% повече минерали и витамини от обикновените храни. За да се навакса разликата, трябва да се ядат повече плодове, но това означава и да се поглъщат повече химикали, а оттам да се нанасят по-големи щети върху здравето.
Споменавайки животни, освен разгледаните вече растения, трябва да се спомене, че те също могат да органични. При тяхното отглеждане не се използват хранителни добавки, хормони, антибиотици и по този начин въпросите вещества не попадат в човешкото тяло. Освен това органичните животни имат по-добри условия за живот.
Дотук акцентът бе сложен върху ползотворното действие на биопродуктите върху човешкия организъм. Друг съществен аспект е природозащитният. Чрез органичните растения в почвата попадат по-малко химикали. Оттам по-малко ерозия на почвата и замърсяване на световните води. Спомага се поддържането баланса на екосистемата, тъй като насекомите, червеите и микроорганизмите остават в почвата и работят за естественото облагородяване и плодородие.
Качествата на биохраната все повече биват оценени и това води до добиване все по-голяма популярност на пазара. Интересът към органичните продукти нараства и това може да бъде проследено в редица държави.
В световен мащаб биологичният пазар годишно нараства с пет милиарда щатски долара. Първенство държи Океания със своите 42%, на второ място е Европа с 24%, следвана от Латинска Америка с 16%. Общо площите, на които се отглеждат биологични земеделски култури, са 30.4 млн хектара и продължават да нарастват. „Специализиран доклад за продажбите на биологични продукти в Европа" от май 2008г. засвидетелства растежа във всички страни-членки на ЕС, най-вече в държавите от Централна и Източна Европа. На континента водеща органичния пазар е Дания, най-големи продажби се наблюдават в Германия, където от 2007г. производителите на биопродукти нарастват с 6.5%, а броят фирми, преработващи биопродукти достигат близо 27000. Франция и Чешката република също заслужават да бъдат споменати.
Ако се обърнем от общото към частното и спрем поглед върху България, тук могат да се забележат същите тенденции. „България си е поставила амбициозната задача да развива биологично земеделие и да оползотвори потенциала си за това. Една от важните задачи е да се увеличи дела на биологичните продукти на вътрешния пазар и да се стимулира потреблението им, така че към 2013 г. 3% от всички продадени хранителни продукти да са биологично произведени."( http://news.expert.bg/?id=156910 ), споделя зам.-министърът на земеделието и продоволствието инж. Димитър Пейчев. Във момента 432 са контролираните производители, преработватели и търговци на биологични продукти и храни в страната, а общото количество сертифицирани площи за биологично земеделие са 166 741 хектара.
Като заключение може да се отбележи, че се наблюдава тенденциозен интерес в посока биоземеделие и органични продукти, както в световен мащаб, така и в частност за България. Причината за това лежи в доказаните качества на био храната, както и неоспоримите й предимства пред конвенциалната. За разлика от нея, биологичната продукция дава положителното си влияние както върху човека, така и не по-маловажно върху цялата околна среда.
Калина Хицова
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЗОЯ ОРГАНИЧНИ СИНИ БОРОВИНКИ прах 125 г
ДЖИНДЖИФИЛ таблетки * 250 SANCT BERNHARD
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН БИОНАТУРА С ЕКСТРАКТ ОТ ЖЕН ШЕН И ЕЧЕМИК 250 гр.
ЕЛФЕЯ ЕЙДЖ РЕВЪРС ПОДМЛАДЯВАЩ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ И ШИЯ 30 мл
ИНА ЕСЕНШЪЛС БИО ЕТЕРИЧНО ЛАВАНДУЛОВО МАСЛО 10 мл
ВЕГАВЕРО ОРГАНИЧНО МАСЛО ОТ СЕМЕНА НА ЧЕРЕН КИМИОН капсули * 180 VV-VITA-222
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- И билките имат странични ефекти
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Секреция на стомашен сок
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
Коментари към Защо да предпочетем органичното