Средиземноморската диета намалява риска от Алцхаймер с 35% при хора в риск

Акценти
|
Стриктното спазване на средиземноморската диета намалява риска от деменция с поне 35% при хора, които имат две копия на гена APOE4 - основен рисков фактор за болестта на Алцхаймер. Това показва проучване на Mass General Brigham, продължило 34 години и публикувано в списание Nature.
Хората с две копия на гена APOE4 и храната
Водещият автор Юкси Лиу обяснява, че новото проучване включва участници между 55- и 75-годишна възраст, които са били част от две изследвания. Едното е Проучването на здравето на медицинските сестри, стартирало през далечната 1976 г., което проследява хранителните рискови фактори за хронични заболявания при жените. Другото е Проучването за последващи действия на здравните специалисти, което следи за здравето и храненето на мъжете от 1986 г. насам. Така новият проект е своеобразно продължение на тези две изследвания - повече от 5700 души в продължение на 34 години са наблюдавани.
Учените установяват, че хората, които са се придържали към основата на средиземноморската диета - ограничена консумация на алкохол, червено и преработено месо и ядене на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения, зехтин и риба, са редуцирали риска от деменция. Обаче най-голямата полза е за хората с гена APOE4, най-вече при онези с две негови копия. "Спазването на базова средиземноморска диета не само намалява вероятността от развитие на деменция с 35% при хора с два гена APOE4, но и по-строгото придържане към диетата допълнително намалява риска от тях", обяснява Юкси Лиу, научен сътрудник по медицина в болница "Бригам енд Уенс" и в Медицинския факултет на "Харвард".
Друг извод, който изследователите правят от проучването, е, че хората със споменатия ген изглежда имат отличителни метаболитни профили, които драстично реагират на полезните хранителни вещества в средиземноморската диета. Метаболитните процеси като обработването на хранителните вещества, възстановяването и изграждането на нервите и тъканите на тялото и мозъка и производството на енергия са изключително зависими от качеството на витамините, аминокиселините, ензимите и липидите в здравословната диета. Д-р Лиу допълва, че по-добрата метаболитна функция при хора с APOE4, постигната чрез диетата, може да обясни, поне частично, огромното намаляване на риска от деменция, който се наблюдава в проучването.
Учените се надяват, че откритието ще промени настоящата догма, че наличието на две копия на гена APOE4 е сигурен знак за развитие на Алцхаймер. Ако опасността от деменция при човек, попадащ в тази категория, може да бъде редуцирана с 35% само с помощта на специфична диета, какво ли може да се постигне, когато хората работят върху избягването или подобряването на рискови фактори като сън, упражнения, стрес и други подобни, смятат учените. Високата физическа активност и добрите социални взаимодействия също играят роля за намаляване на риска от деменция.
Спазването на диетата и цялостната промяна на начина на живот са от най-голяма полза
Това не е първото изследване, което установява връзка между средиземноморската и други растителни диети и риска от деменция. Проучване, включващо 60 000 души във Великобритания, откри, че хората, които спазват стриктно средиземноморската диета, имат 23% по-нисък риск от деменция в сравнение с онези, които не са толкова сериозни.
Друго проучване, което е съсредоточено върху мозъчната тъкан, потвърждава тези открития. Жените и мъжете, които консумират храни от растителния режим, включен в средиземноморската диета, са имали близо 40% по-малка вероятност да развият отличителните признаци на Алцхаймер - лепкави бета-амилоидни плаки и тау-заплитания в мозъка, което е установено при аутопсия. Добавянето само на една хранителна категория, от която и да е диета, например прием на препоръчителни количества зеленчуци и плодове, редуцира натрупването на амилоид в мозъка до ниво, подобно на това каквото е било преди 4 години назад във времето.
» 45% от случаите на деменция са предотвратими чрез справяне с рисковите фактори » Съществува сложна връзка между теглото и риска от развитие на болестта на Алцхаймер |
Неврологът д-р Ричард Айзъксън, директор на изследванията в Института за невродегенеративни заболявания във Флорида, следи отблизо състоянието на хора, генетично изложени от развитие на болестта Алцхаймер. Той смята, че най-голяма полза има, когато хората изцяло променят начина си на живот, а не само храненето си. Участник в негово клинично изпитване - Саймън Никълс, редуцирал риска от развитие на болестта, като променил изцяло живота си - диета, упражнения, намаляване на стреса, оптимизиране на съня плюс няколко стратегически подбрани лекарства и добавки. Никълс, който е носител на две копия на гена APOE4, след тази драстична промяна в рамките на една година намалил количеството амилоид и тау-заплитания в кръвта си. Нещо повече - сканирането на обема на мозъка му сочи, че хипокампусът, малкият орган, отговорен за паметта, е увеличил обема си, откакто е започнал целенасочените действия относно здравето си. Никълс продължава да поддържа този режим и не спира да се подобрява.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Алтернативно лечение на болест на Паркинсон
- Чревна бактерия може да причини болест на Алцхаймер
- Тежките вирусни инфекции могат да отключат болест на Алцхаймер
- Фелинотерапия или как котките ни лекуват
- Средиземноморска диета: същност и 5-дневен хранителен план
- Катуаба, Бразилска хвойна, Муира пуама
- Хормонът иризин забавя натрупването на опасни протеини в мозъка на хора с Алцхаймер
- Дуриан
- Халюцинации при деменция — как да реагираме
- Хуперзия серата
Коментари към Средиземноморската диета намалява риска от Алцхаймер с 35% при хора в риск