Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Какъв начин на живот предпазва от Алцхаймер?

Какъв начин на живот предпазва от Алцхаймер?

Какъв начин на живот предпазва от Алцхаймер? - изображение

Какъв начин на живот може да предпази от болестта Алцхаймер?

Това са проучили учени от Канада, начело с д-р Мария Нортън, тъй като през 2050 година в света се очаква да се увеличат всички форми на деменция - до 115 милиона души, сочат последните изследвания.

Резултатите от новото проучване са важни, за да се разработят превантивни стратегии във връзка с тази патология и това е един от приоритетите на съвременната медицина.

Според учените въпреки наличието на генетични фактори, които предразполагат към болестта на Алцхаймер, важна роля играе и начинът на живот. Изследвани са 2491 доброволци. Всички те са тествани с въпроси, свързани с начина им на живот (хранене, тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност, социални взаимодействия).

Участниците били разделени в четири групи, а изследването продължило 6 години, като през целия този период, изследователският екип проверявал всички случаи на деменция, включително и тези с болестта на Алцхаймер.

Според учените по-ниският риск от деменция и болестта на Алцхаймер в една от групите може да се обясни с ефекта от умерената консумация на алкохол.

"Когато консумацията е в разумни количества, алкохолът по-скоро имал защитен ефект срещу болестта", твърдят специалистите.

В другите групи намаленият риск от деменция се дължал на високата физическа активност, добрите социални взаимодействия и здравословният начин на хранене.

От изследванията на учените става ясно, че значително влияние върху риска от деменция и болестта на Алцхаймер, играе начинът на живот.

Това ще позволи да се вземат ефективни мерки за предотвратяване на развитието на определена група от този вид заболявания при хора с фамилна анамнеза.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиПсихологияАлтернативна медицинаЛайфстайлБотаникаХранене при...Медицински изследванияИсторияСоциални грижиЛеченияПроизводителиПатологияОрганизацииСнимкиКлинични пътекиСпециалистиСпорт