Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Хората, които живеят в близост до натоварени пътища, по-често развиват деменция

Хората, които живеят в близост до натоварени пътища, по-често развиват деменция

Хората, които живеят в близост до натоварени пътища, по-често развиват деменция - изображение

Хората, които живеят в близост до натоварени пътища, по-често развиват деменция, е посочено в статия, публикувана в медицинското списание "Лансет".

При живеещите на 50 метра и повече от оживени пътни артерии, рискът от деменция се повишава със 7 процента, като основната причина за това е замърсеният въздух.

"Замърсителите попадат в кръвта и предизвикват възпаления, свързани с болести на сърцето. Тези вещества обаче попадат и чрез кръвообращението в мозъка и биха могли да предизвикат и неврологични проблеми“, заяви един от авторите на изследването Рей Коупс.

Екипът му е анализирал данни за 6,5 млн. жители на Онтарио на възраст от 20 до 85 г. За период от 11 години в този щат са регистрирани над 243 хиляди случая на деменция. Учените са нанесли на картата местата, където живеят хората с деменция, обръщайки внимание най-вече на разстоянието от домовете им до пътищата със силен трафик.

Изводите от изследването показват, че колкото по-далече от оживени артерии живеят хората, толкова по-малък е рискът да развия демеция.

Прогнозата на учените е, че към 2050 г. броят на страдащите от деменция ще нарасне от 44 до 135 милиона души.

Снимка: uznamania.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлАлтернативна медицинаМедицински изследванияИсторияБотаникаЛечения