Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Киселото мляко намалява риска от алергии при пеленачетата

Киселото мляко намалява риска от алергии при пеленачетата

Киселото мляко намалява риска от алергии при пеленачетата - изображение

Честият прием на кисело мляко от ранна детска възраст намалява риска от развитие на алергии и екземи. Това установиха учени в съвместно проучване на университетите на Отаго и Окланд в Нова Зеландия. Изследването е съсредоточено върху бебета под една година, които са захранвани с млечния продукт. То е проведено сред 390 майки, като те подробно са интервюирани за изградените хранителните навици на децата си. Редовно кърмачетата са преглеждани за екземи, а при навършване на една година са направени и тестове за различни алергии.

По думите на водещия автор д-р Джулиан Крейн резултатите са удивителни. Оказва се, че колкото по-голямо е приеманото количество кисело мляко, толкова по-малко са наблюдаваните случаи на алергии и екземи. Това е установено при 70% от наблюдаваните деца.

Изследването, обаче, не е категорично дали тези резултати ще са валидни през целия период на детството. Нито какъв точно да е видът кисело мляко и доколко превенцията е свързана само с приема на йогурт. По думите на учените, за да се докаже пряката зависимост, са нужни по-обстойни наблюдения върху поне две групи пеленачета, като в захранването на едните е застъпено киселото мляко, а другата е лишена от този хранителен продукт.

Все пак заключението на изследователите е, че е добре родителите да включат киселото мляко в диетата на пеленачетата, особено ако смятат, че има риск детето да развие алергия или да получи екзема.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: nzherald.co.nz
Снимка: momjunction.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория