Къпините защитават сърдечносъдовата система и възпрепятстват развитието на рак
Къпините са известни на човека от дълбока древност със своите здравословни ползи за различни заболявания. Те са много вкусни и сочни плодове. Използват се успешно и в кулинарията под формата на различни плодови десерти и салати.
Къпините са изключително богати на витамини, минерали, въглехидрати плодове. Характеризират се с голямо количество мастни киселини и естествени антиоксиданти. От друга страна имат ниско съдържание на калории, което ги прави изключително подходящи в подпомагането на диетите.
В състава на плодчетата се съдържа цял набор от компоненти, подпомагащи защитата на сърдечносъдовата система от процесите на стареене. Ползата от плодовете се изразява в съдържанието на глюкозамиди, калий и манган, които подпомагат поддържането на тонуса, запазват контрола върху редовното свиване и разширяване на лумена на кръвоносните съдове, възстановяват ендотелната функция. Нарушението на нормалното функциониране на ендотелната функция и появата на възпалителни процеси е предпоставка за появата на начален стадий атеросклероза, което е причина за доста смъртни случаи по света. Калият в състава на плодовете подобрява съсирването на кръвта. Специалисти препоръчват консумирането на къпини срещу образуването на сраствания и кървене особено след оперативна намеса. Ежедневното консумиране на къпини подпомага нормалното функциониране на сърдечносъдовата система и значително укрепва жизнените функции на организма.
Колкото малки, толкова вкусни и полезни, къпини се препоръчват изключително много като превенция срещу рак. В състава на плодчетата влизат уникални компоненти като антоцианин и елагова киселина. Според последни изследвания на специалисти от Охайо тези елементи в къпините възпрепятстват развитието на туморни образувания в клетките, инхибират тяхната активност и водят до тяхното разрушаване. Едновременно с това къпините притежават противовъзпалителни и защитни свойства, укрепват клетъчната мембрана и възпрепятстват образуването на тумори сред клетки, склонни към мутация.
Дребните плодчета са първокласен източник на противоракови полифеноли. Учени са установили, че редовната консумация на сините плодове намалява с около 50% честотата на колита – възпаление на дебелото черво, което е причина за развитието на рак на дебелото черво.
Къпините са изключително полезни още при проблеми с храносмилателната система, подпомагат костната система, централната нервна система, зрението и косата.
По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Serving Joy
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЕКАМЕДИКА МАГНЕ B6 АКТИВ саше * 21
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
БИЛКОВ ЧАЙ СТОМАШЕН филтър * 20 БИЛКОВА АПТЕКА
РЕВИТАЛИЗИРАЩ ШАМПОАН ЗА БОЯДИСАНА КОСА 400 мл SO!FLOW
МЕРИ ЕНД МЕЙ ИНТЕНЗ КРЕМ ИДЕБЕНОН И КЪПИНА 70 г
БИОФОРМ ВИТАМИН C АРКТИК капсули 200 мг * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Какъв е най-подходящият подарък за близък, болен от рак
- ACE инхибитори
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Т-клетъчна генна терапия може да помогне на пациенти с рак на кръвта
- Д-р Георги Динев Милев
- д-р Христо Господинов Маринов
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- д-р Диана Славова
- д-р Снежина Радева Божидарова-Филипова
Коментари към Къпините защитават сърдечносъдовата система и възпрепятстват развитието на рак