Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Къпините защитават сърдечносъдовата система и възпрепятстват развитието на рак

Къпините защитават сърдечносъдовата система и възпрепятстват развитието на рак

Къпините защитават сърдечносъдовата система и възпрепятстват развитието на рак - изображение

Къпините са известни на човека от дълбока древност със своите здравословни ползи за различни заболявания. Те са много вкусни и сочни плодове. Използват се успешно и в кулинарията под формата на различни плодови десерти и салати.

Къпините са изключително богати на витамини, минерали, въглехидрати плодове. Характеризират се с голямо количество мастни киселини и естествени антиоксиданти. От друга страна имат ниско съдържание на калории, което ги прави изключително подходящи в подпомагането на диетите.

В състава на плодчетата се съдържа цял набор от компоненти, подпомагащи защитата на сърдечносъдовата система от процесите на стареене. Ползата от плодовете се изразява в съдържанието на глюкозамиди, калий и манган, които подпомагат поддържането на тонуса, запазват контрола върху редовното свиване и разширяване на лумена на кръвоносните съдове, възстановяват ендотелната функция. Нарушението на нормалното функциониране на ендотелната функция и появата на възпалителни процеси е предпоставка за появата на начален стадий атеросклероза, което е причина за доста смъртни случаи по света. Калият в състава на плодовете подобрява съсирването на кръвта. Специалисти препоръчват консумирането на къпини срещу образуването на сраствания и кървене особено след оперативна намеса. Ежедневното консумиране на къпини подпомага нормалното функциониране на сърдечносъдовата система и значително укрепва жизнените функции на организма.

Колкото малки, толкова вкусни и полезни, къпини се препоръчват изключително много като превенция срещу рак. В състава на плодчетата влизат уникални компоненти като антоцианин и елагова киселина. Според последни изследвания на специалисти от Охайо тези елементи в къпините възпрепятстват развитието на туморни образувания в клетките, инхибират тяхната активност и водят до тяхното разрушаване. Едновременно с това къпините притежават противовъзпалителни и защитни свойства, укрепват клетъчната мембрана и възпрепятстват образуването на тумори сред клетки, склонни към мутация.

Дребните плодчета са първокласен източник на противоракови полифеноли. Учени са установили, че редовната консумация на сините плодове намалява с около 50% честотата на колита – възпаление на дебелото черво, което е причина за развитието на рак на дебелото черво.

Къпините са изключително полезни още при проблеми с храносмилателната система, подпомагат костната система, централната нервна система, зрението и косата.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Serving Joy



Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаХрани и ястияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлЛеченияАнкетиАлтернативна медицинаНормативни актовеМедицински изследванияКлинични пътекиДиетиОрганизацииСпециалистиХранене при...ИнтервютаСоциални грижиЗаведенияСнимкиФизиологияСпорт