Къпините защитават сърдечносъдовата система и възпрепятстват развитието на рак
Къпините са известни на човека от дълбока древност със своите здравословни ползи за различни заболявания. Те са много вкусни и сочни плодове. Използват се успешно и в кулинарията под формата на различни плодови десерти и салати.
Къпините са изключително богати на витамини, минерали, въглехидрати плодове. Характеризират се с голямо количество мастни киселини и естествени антиоксиданти. От друга страна имат ниско съдържание на калории, което ги прави изключително подходящи в подпомагането на диетите.
В състава на плодчетата се съдържа цял набор от компоненти, подпомагащи защитата на сърдечносъдовата система от процесите на стареене. Ползата от плодовете се изразява в съдържанието на глюкозамиди, калий и манган, които подпомагат поддържането на тонуса, запазват контрола върху редовното свиване и разширяване на лумена на кръвоносните съдове, възстановяват ендотелната функция. Нарушението на нормалното функциониране на ендотелната функция и появата на възпалителни процеси е предпоставка за появата на начален стадий атеросклероза, което е причина за доста смъртни случаи по света. Калият в състава на плодовете подобрява съсирването на кръвта. Специалисти препоръчват консумирането на къпини срещу образуването на сраствания и кървене особено след оперативна намеса. Ежедневното консумиране на къпини подпомага нормалното функциониране на сърдечносъдовата система и значително укрепва жизнените функции на организма.
Колкото малки, толкова вкусни и полезни, къпини се препоръчват изключително много като превенция срещу рак. В състава на плодчетата влизат уникални компоненти като антоцианин и елагова киселина. Според последни изследвания на специалисти от Охайо тези елементи в къпините възпрепятстват развитието на туморни образувания в клетките, инхибират тяхната активност и водят до тяхното разрушаване. Едновременно с това къпините притежават противовъзпалителни и защитни свойства, укрепват клетъчната мембрана и възпрепятстват образуването на тумори сред клетки, склонни към мутация.
Дребните плодчета са първокласен източник на противоракови полифеноли. Учени са установили, че редовната консумация на сините плодове намалява с около 50% честотата на колита – възпаление на дебелото черво, което е причина за развитието на рак на дебелото черво.
Къпините са изключително полезни още при проблеми с храносмилателната система, подпомагат костната система, централната нервна система, зрението и косата.
По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Serving Joy
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФАРМОНА ТУТИ ФРУТИ МАСЛО ЗА ТЯЛО С МАЛИНА И КЪПИНА 200 мл
ЧАЙ ФИЛТЪР СТАРОПЛАНИНСКИ * 20
ЛУМЕНЕ LAHDE КЛИЙНСИНГ МИЦЕЛАРНА ВОДА 3 в 1 ЗА ПОЧИСТВАНЕ 250 мл
ЛУМЕНЕ VALO ДНЕВЕН КРЕМ С ВИТАМИН C ЗА БЛЯСЪК И СИЯНИЕ СЪС SPF15 50 мл 80242
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ - СТОМАШЕН 120 г
ДР. КОНОПКА ПОДХРАНВАЩ ШАМПОАН 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- ACE инхибитори
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Кръвен тест може да установи наличието на рак при пациенти с неспецифични симптоми
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- д-р Ваня Райчева Иванова
- Бета-блокери
Коментари към Къпините защитават сърдечносъдовата система и възпрепятстват развитието на рак