Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Машина с вграден овлажнител помага на страдащи от сънна апнея да се придържат към лечението си

Машина с вграден овлажнител помага на страдащи от сънна апнея да се придържат към лечението си

Машина с вграден овлажнител помага на страдащи от сънна апнея да се придържат към лечението си - изображение

Хората, които страдат от сънна апнея, са по-склонни да се придържат към лечението си, когато то включва вграден овлажнител. Състоянието се характеризира с разстройство на дишането по време на сън и ако не се лекува правилно, може да доведе до прекомерна сънливост през деня, инфаркт, сърдечна недостатъчност и повишен риск от преждевременна смърт.

Честа практика е пациентите да използват маски, свързани с машина, които осигуряват непрекъснато положително налягане на дихателните пътища (CPAP), което ги държи отворени, за да преминава въздушната струя.

Шведските учени, провели изследването, проучили 16 425 души, на които било предписано CPAP, между 2010 и 2017 г. В рамките на една година от началото на лечението близо 9%, или 1527 души, престанали да използват машините си, 2395-ма, или 15%, ги употребявали средно 2,5 ч. през нощта, т.е. по-малко време, отколкото им е предписано. За разлика от тях сред страдащите от сънна апнея, които разполагали с CPAP машини с вградени овлажнители още от началото, вероятността да преустановят лечението си била с 43% по-малка.

Симптоми като назална конгестия (запушен нос) и сухота в устата са често срещани при пациенти със сънна апнея. Водещият автор на изследването д-р Андреас Палм от университета в Упсала твърди, че овлажнителите намаляват тези симптоми и правят лечението с машините по-комфортно. Всичко, което помага на пациентите да продължат да използват своите CPAP устройства, може да бъде начин да се намали опасността от преждевременна смърт, показва проучването.

След едногодишния период, в който учените проследили дали участниците все още употребяват машините през цялата нощ, специалистите удължили срока на още 2,4 г. През това време починали 378 пациенти, а хората, които продължили да използват устройството, били с 26 на сто по-малко склонни да умрат в сравнение с онези, които преустановили лечението си.

Придържащите се по-стриктно към терапията със CPAP машините са най-вече по-възрастни пациенти, такива с по-тежка апнея или с наднормено тегло и затлъстяване. Жените и хората с високо кръвно налягане по-често прекратяват лечението си.

Въпреки че е изкушаващо да се тълкува, че CPAP намалява риска от смърт, трябва да сме много внимателни при интерпретирането на тази констатация“, казва д-р Кен Кунисаки от университета в Минесота. Много проучвания при всички видове болести показват, че хората, които се придържат към терапията си, живеят много по-дълго. Съществуват и други редица причини, заради които пациентите могат да спрат да ползват CPAP, като много от тях не са проблеми, които могат да бъдат разрешени от овлажнител. Някои са на мнение, че устройството им причинява клаустрофобични или некомфортни усещания, а други не виждат никаква полза.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: snoringcanada.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниИсторияАлт. медицинаИзследванияЛюбопитноВидеоСпортЛайфстайлЛеченияПроизводителиБотаника