Млякото и сиренето предпазват от спиране на сърдечната дейност
Американски учени установиха, че консумирането на мляко и сирене може да помогне за предотвратяване на внезапното спиране на сърдечната дейност. Специалистите от института „Сидърс – Синай“, Лос Анджелис, открили, че когато нивата на калция в кръвта са много ниски, има много голям риск, почти двоен, сърцето да спре, пише БТА, цитирайки в. „Дейли мейл“.
Затова яденето на тези два хранителни продукта се счита за добра профилактика срещу проблема. Експертите направили изследване, при което измерили равнището на калция в кръвта на 712 пациенти. Определили като ниски стойности тези, които са под 9,95 мг на децилитър, макар нормата да е от 8,5 мг до 10,2 мг.
Спирането на сърдечната дейност често се бърка с инфаркта, но двете са различни състояния. Първото завършва с летален край в повече от 90 на сто от случаите, защото изведнъж сърцето спира да изпомпва кръвта и трябва да бъде предизвикано да работи отново с дефибрилатор. Ако това не стане, човекът умира за минути. Докато при инфаркта съсирек спира притока на кислород, но шансът да оживее пострадалия е много по-голям.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: shelflife.ie
Коментари към Млякото и сиренето предпазват от спиране на сърдечната дейност