Мозъкът избира храната според нейния цвят

Човешкият мозък е съсредоточен върху цвета на продуктите при избора на храна според проект на учени, публикуван в Scientific Reports.
Невролозите са успели да установят, че човешкият мозък избира храната според вида и нейната привлекателност и по-конкретно обръща внимание на цвета. Оказало се е, че червеният цвят привлича окото и затова именно червените ястия са най-привлекателни.
Според специалистите съществува така наречения "обърнат светофар" в човешкия мироглед. Това ги насърчава да се хранят с по-червени храни и да обръщат по-малко внимание на зелените ястия. Жълтият цвят също спада към не много привлекателните храни. Механизмът се обяснява с дейността в кората на главния мозък.
Основната насока в избора на храна е визията. Изследователите отбелязват два цвята и техните нюанси, които най-добре идентифицират човешкото око – червеният, който мозъкът свързва със суровото месо, и зеленият, свързан с растителната храна.
По-рано учените са смятали, че това важи само за суровите храни, но се е доказало, че мозъкът работи при всички ситуации, свързани с цветовете на продуктите. Правилото за "обърнатия светофар" важи и при променения цвят на хранителните продукти след топлинна обработка.
Снимка: American Museum of Natural History
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ЗЕЛЕН ЧАЙ С ЖЕН ШЕН * 20 TNT 21
ЛАВАНДУЛА ЦВЯТ
НЕСТИ ДАНТЕ НАТУРАЛЕН САПУН ФИЛОСОФИЯ ЛИФТ 250 г
ИНА ЕСЕНШЪЛС БИО ЛАВАНДУЛОВ ЦВЯТ 10 г
НУКС ПОЧИСТВАЩА ПЯНА С 3 РОЗИ 150 мл.
ЛОГОНА ШАМПОАН С ЛЕШНИК ЗА КЕСТЕНЯВИ ИЛИ ОЦВЕТЕНИ В КЕСТЕНЯВО КОСИ 250 мл.
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Хранене през тръба
- Скръбта по любим човек е резултат от опитите на мозъка да се адаптира към раздялата
- Жена създава "Енциклопедия на цветовете", за да ни помогне да наричаме цветовете с правилните им имена
- Хранителни продукти, които подобряват паметта
- Билки за добро оросяване на мозъка
- НАРЕДБА № 10 ОТ 24 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ, КАКТО
- Ярките дрехи през топлите дни понижават стреса
- Използвайте лавандула, за да успокоите тялото и душата
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Десета част
- Хранителни алергии при най-малките
Коментари към Мозъкът избира храната според нейния цвят