Мозъкът избира храната според нейния цвят

Човешкият мозък е съсредоточен върху цвета на продуктите при избора на храна според проект на учени, публикуван в Scientific Reports.
Невролозите са успели да установят, че човешкият мозък избира храната според вида и нейната привлекателност и по-конкретно обръща внимание на цвета. Оказало се е, че червеният цвят привлича окото и затова именно червените ястия са най-привлекателни.
Според специалистите съществува така наречения "обърнат светофар" в човешкия мироглед. Това ги насърчава да се хранят с по-червени храни и да обръщат по-малко внимание на зелените ястия. Жълтият цвят също спада към не много привлекателните храни. Механизмът се обяснява с дейността в кората на главния мозък.
Основната насока в избора на храна е визията. Изследователите отбелязват два цвята и техните нюанси, които най-добре идентифицират човешкото око – червеният, който мозъкът свързва със суровото месо, и зеленият, свързан с растителната храна.
По-рано учените са смятали, че това важи само за суровите храни, но се е доказало, че мозъкът работи при всички ситуации, свързани с цветовете на продуктите. Правилото за "обърнатия светофар" важи и при променения цвят на хранителните продукти след топлинна обработка.
Снимка: American Museum of Natural History
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Компютърна томография (КТ) на глава
- Електроенцефалограма (ЕЕГ)
- Какво разкрива промяната в цвета на менструалната кръв
- Регулация на слюноотделянето
- Цветови тест на Люшер
- Асоциативни корови зони
- Как да отворим консерва без отварачка или нож?
- КП № 50 ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИСХЕМИЧЕН МОЗЪЧЕН ИНСУЛТ БЕЗ ТРОМБОЛИЗА
- Функционална асиметрия на мозъчните хемисфери
- Хранене при сътресение на мозъка
Коментари към Мозъкът избира храната според нейния цвят